Следва

Нови колекции във ViewSofia Shop. Обемен шал Miss Sixty

Дизайнери за следене: Еди Борго и защо всички обичат паяците му

Еди Борго е емблематично име на американския бижутерски пазар. Не защото има дълговечна традиция за...

All fashion преди 12 години

Еди Борго е емблематично име на американския бижутерски пазар. Не защото има дълговечна традиция за правене на бижута, не защото работи с гигантски карати диаманти, и не защото бижутата му висят на ушите на Опра, примерно. А защото на арт-сцената на Ню Йорк, а това е голяма и истинска АРТ сцена, той прави бум след бум с колекции, от които фешън-хората грабят с наслада.

Еди изгрява на небосклона на търговски ориентираното изкуство преди почти 3 години, през пролетта на 2009, създавайки уникална серия иконични пънк гривни за 3.1 Phillip Lim Пролет/Лято 2009.

Иначе 32-годишният американец прави бижута от 2002-а, заличавайки с размах всякакви възприети норми в бижутерството, размивайки със смайваща лекота границите между мъжко и дамско в ювелирното изкуство и смесвайки с уникален талант елементи от почти всеки стил, както в модата, така и в сценичните изкуства, и не на последно място - особеностите на градската култура на космополитния Ню Йорк.

От 2010 пуска и традиционните 2 колекции на година под собствения си лейбъл. Цените им варират от 100 до 1000 долара, като еднакво добри са и мъжките, и дамските му неща.



Нарича бижутата си със странни имена, които сякаш доукрасяват брилянтните му като хрумване и като изработка неща. В последната колекция, например, Есен/Зима 2011, от пръстени, колиета, гривни и обеци висят паяци, мухи, скорпиони, щипки на раци, жаби и какво ли още не. В бижутата на Еди има много живот, много магия и много талант.

Младият автор се продава изключително добре в целия свят, и по-точно в над 90 точки на продажба на всички континенти. Ексклузивно он-лайн е в Net-a-Porter, а най-приятни обороти прави в Barney's, Ню Йорк и Colette в Париж.

Самият Еди признава, че най-голямо удоволствие изпитва от факта, че бижутата му могат да се носят от хлапета от улицата и дами от богатото общество с еднакъв успех.



Носител на някои от най-престижните награди за автори на аксесоари (Виж британските награди за мода), Еди Борго е по ръцете, ушите и вратовете на най-големите модели и звезди в света, на кориците и в модните страници на най-важните модни издания и категорично е творец, чието име е добре да се запомни.

Да се следи как бижутата му с цялата фантазия, вложена в тях, оживяват в истинския живот, е занимание, което препоръчваме горещо на всеки, заинтригуван от същественото в модата /на снимка в галерията Джована Баталия буквално грее с паяк с пискюл от последната колекция на твореца/.

Самият Еди Борго е уникално симпатичен и съвсем земен, казвайки наскоро в интервю, на въпроса как обичаш да се обличаш: "Обичам да нося джинси Levi's, розови ризи, тениски с V-образно деколте. Слагам сако и никога не се разделям с шапката си.".

А ние бихме останали неразделни с бижутата ти, Еди. Ти наистина знаеш как се прави!

Виж тук официалната му страница и потъни във фантазията: Eddie Borgo>>
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.