Следва

Съветите на Laura Ashley Смесване на десени - как да ги комбинираме

Африканска пилешка яхния с фъстъчено масло

Днес ти предлагаме едно пилешко ястие с нетрадиционен привкус от фъстъчено масло, което е много традиционно за Западна Африка. 

Food преди 12 години

Днес ти предлагаме едно пилешко ястие с нетрадиционен привкус от фъстъчено масло, което е много традиционно за Западна Африка. По принцип ястието трябва да е леко лютиво, но ако не обичаш пикантните храни, можеш да пропуснеш чилито от рецептата. Но може би някой от Гана това няма да го преживее.

Нужните продукти:

1-2 кг пилешки кълки, гърди и/или крилца
3 с.л. олио
1 глава нарязан на ленти лук
Ок. 10 см парче джинджифил – обелен и накълцан
6-8 скилидки чесън, нарязан на едро
1-2 кг сладки картофи, обелени и нарязани на парченца
1 консерва доматено пюре
250 гр пилешки бульон
1 ч.ч. фъстъчено масло
1 ч.ч. печени фъстъци
1 с.л. смлян кориандър
1 с.л. чили, или на вкус
Сол и черен пипер
¼ до ½ ч.ч. накълцани листа от кориандър

Начин на приготвяне:

Загрей олиото в голяма тенджера за супа на средна температура. Осоли пилешките части добре и ги остави до покафеняване в олиото. Не препълвай тенджерата, затова ги раздели на няколко партиди. Когато всичките са приятно опечени, ги отдели.

Задуши лука за около 3-4 минути в олиото, като разбъркваш често и ако има останало месо по дъното, го изстъргваш. Добави джинджифила и чесъна и ги задуши за още около 1-2 мин, след което прибавяш и сладките картофи. Разбъркай добре.

Добави пилето и бульона, доматеното пюре, фъстъченото масло и фъстъците, кориандъра и чилито и разбъркай до получаване на хомогенна смес.

Остави да покъкри и пробвай колко сол е нужна на вкус. Захлупи с капака и остави да поври за около 90 минути (провери след час), или докато месото от кълките пада лесно, а сладките картофи са омекнали.

Отдели пилешките парчета и ги остави да се охладят в отделна купа, докато могат спокойно да се ядат. По желание може да махнеш кожата и костите или да накъсаш месото и да го върнеш обратно в тенджерата.

Подправи със сол и чили и толкова черен пипер, колкото мислиш, че можеш да понесеш – все пак яхнията трябва да е пикантна.

Сервирай порцията с листа от кориандър отгоре и задушен ориз по желание.

Ако това не е перфектният завършек на една тежка работна седмица, то надяваме се поне да е вкусна отмора за цялото семейство! Наслади й се докрай!

More Food