Следва

Най-интересното от Седмицата на модата в Берлин есен-зима 2012

Скиците и първата фотосесия на колекцията Валя Стоянова, финалист в конкурса Inspired by Twingo

Всяка възможност за изява, представяне и предизвикване на интереса към българските дизайнери трябва да се...

All fashion преди 12 години

Всяка възможност за изява, представяне и предизвикване на интереса към българските дизайнери трябва да се аплодира силно. Благодарение на малкото симпатично Renault Twingo, през ноември 47 млади таланти от цялата страна взеха участие в конкурса “Inspired by Twingo” с партньорството на ViewSofia.

Дизайенрите трябваше да представят идеята си за модна колекция от 10 авторски модела, вдъхновени от новото Renault Тwingo и неговите предимства - че е модерно, че създадено със стил, че е достъпен, градски и надежден автомобил.

С компетентно жури, в което тежеше и нашата дума, победител в този страхотен моден конкурс излезе Валя Стоянова, млада, сладка и и изключително талантлива.

Валя е на 23 и в момента завършва магистърската си степен в специалност Мода в НБУ. На 25 януари, миналия четвъртък (Виж), тя представи на грандизоно ревю своята концепция за визията на жената “Inspired by Twingo”, а сред наградите, освен положителните критики на публиката, беше и професионална, първата й всъщност, фотосесия с нейните модели.

Колекцията е изработена изцяло от естествени материали като кашмир, вълна, кожа, коприна и плетива, като акцентите са ефектните комбинации на материи и цвят. Дрехите се отличават с изчистени кройки и следват идеята за достъпна мода като подчертават градската виталност и мобилност на съвременния лайфстайл. Вдъхновена от характерния дизайн и индивидуалност на новото Twingo, колекцията отправя послания за смело съчетаване на цветове и материи и подчертава плетивото като един от безспорните хитове на годината.

И докато всичко при Валя тече гладко в нейната дизайнерска кариера, я попитахме в блиц интервю за някои интересни неща около предишните творчески идеи, вдъхновението и истинската й голяма страст:

В колко конкурса си очаствала досега, Валя?
В около пет.

А те са:

Финалист бях в Triumph Inspiration Award 2010 и в Triumph Inspiration Award 2011; Награда за иновация от Джуниър Ачийвмънт България "Най-добра студентска компания"; Fashion in Motion; Ревюта, организирани от НБУ.

А колко спечели?

Три от тях.

Материята...?
Материята често е вдъхновение.Обичам да съчетавам и експериментирам с различни материали. Работя изцяло с естествени такива, когато това е възможно.

Как изглежда идеалната рокля?
За всеки е различна . Идеална е, когато седи добре - има правилния цвят, нюанс и носи вярното послание.

А риза?
Широка, дълга , мека , светлосиня от онези, с които по-скоро би пил кафе на масичката в хола отколкото да отидеш на среща.

Кой ретро тренд искаш да се върне с пълна сила?
Банските костюми от 1920 година!

Задължителният градски аксесоар е...?
Очила!

Колко време ти отне подготвянето на скиците?
За цялото портфолио около два дни.

А реализирането на готовите дрехи?
За реализация на десет модела имах три седмици, което си е предизвикателство. Няма вариант за промени и всичко трябва да изглежда добре от първия път. Аз съм от хората, които променят в процеса на работа, но въпреки липсата на тази възможност смятам , че нещата се получиха много добре.



Получи ли се колекцията такава, каквато си я представяше?
Да! До голяма степен се доближават до първоначалните ми представи.

Как би я кръстила?
Inspired by Twingo. Защото е точно такава.

Какво те вдъхнови в новото Renault Twingo?
Вдъхновението ми е самото Twingo, впечатли ме неговата отличителна градска визия и дизайн. Самата колекция създадох за типичната притежателка на този автомобил – динамична дама, която има отношение към модата и материите и носи в себе си виталния градски дух. Харесах идеята да направя колекция за вече определен таргет и продукт.

Най-ценният съвет, който си получавала някога, за да вървиш напред и да не с отказваш от мечтата си?
Най-ценният съвет: Be curious, not judgemental! (Walt Whitman). Не съм го получила лично от него (обяснимо защо ), но често ми помага.

Какво не стига на младите дизайнери у нас?
На част от тях не стига само постоянен пазар и публика.Имаме добри дизайнери, които правят качествени продукти, но малко хора са информирани и имат културата да го оценят и потребят.Важно е да има конкуренция, така нивото на крайния продукт ще се повиши.

Твоята най-голяма страст?
Моята страст е модният дизайн. Обичам да създавам и променям . За страстта имам едно любимо определение от филма „ The secret in their Eyes” ето го и него: A guy can change anything. His face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God. But there's one thing he can't change. He can't change his passion...(Или: Хората могат да променят всичко в живота си, да го забравят и заменят с друго, но не и своята страст. Тя винаги е там някъде в сърцето и ума - бел. ред.)



Къде можем да те срещнем в София?
Обикалям доста из града.При свободно време се разхождам из малките улички в центъра, отивам на театър или пък малко хубава музика в някой клуб.

Пазаруваш ли онлайн?
Онлайн пазарувам предимно книги, техника или билети за някой концерт. Дрехи много рядко.

От къде човек с талант като теб пазарува за гардероба си?
Конкретни трудно бих посочила. Разглеждам и пазарувам от магазини с различни ценови сегменти. Пропускам само секънд хенд овете.

Как би определила стила си?
Спортно-елегантен тип. При мен цветове са по земни тонове- бяло, сиво, черно,кафяво, зелено. Рядко може да ме видите с повече от два силни цвята.С обувките съм по-смела и много се увличам. Дори имам два опита за свой.Скоро смятам да продължа с работата в тази посока.

Какво има в чантата ти?
Какво няма ще е по лесният въпрос.:) От телефон до карфици всичко се намира.

Без какво не излизаш от вкъщи?
Без очила и добро настроение не излизам.

На какво ще наблегнеш през пролетта?
Ще наблегна на уроците ….чакат ме две сесии:). Относно гардероба ми си представям свободни кройки изработени от копринени платове в пастелни тонове, комбинирани с твърди връхни дрехи от кожа или памук.

В галерията горе можеш да разгледаш снимките от фотосесията, както и скиците на Валя, в които личи талантът повече от всичко друго.
 

More All fashion