Следва

Най-интересното от Седмицата на модата в Берлин есен-зима 2012

Скиците и първата фотосесия на колекцията Валя Стоянова, финалист в конкурса Inspired by Twingo

Всяка възможност за изява, представяне и предизвикване на интереса към българските дизайнери трябва да се...

All fashion преди 12 години

Всяка възможност за изява, представяне и предизвикване на интереса към българските дизайнери трябва да се аплодира силно. Благодарение на малкото симпатично Renault Twingo, през ноември 47 млади таланти от цялата страна взеха участие в конкурса “Inspired by Twingo” с партньорството на ViewSofia.

Дизайенрите трябваше да представят идеята си за модна колекция от 10 авторски модела, вдъхновени от новото Renault Тwingo и неговите предимства - че е модерно, че създадено със стил, че е достъпен, градски и надежден автомобил.

С компетентно жури, в което тежеше и нашата дума, победител в този страхотен моден конкурс излезе Валя Стоянова, млада, сладка и и изключително талантлива.

Валя е на 23 и в момента завършва магистърската си степен в специалност Мода в НБУ. На 25 януари, миналия четвъртък (Виж), тя представи на грандизоно ревю своята концепция за визията на жената “Inspired by Twingo”, а сред наградите, освен положителните критики на публиката, беше и професионална, първата й всъщност, фотосесия с нейните модели.

Колекцията е изработена изцяло от естествени материали като кашмир, вълна, кожа, коприна и плетива, като акцентите са ефектните комбинации на материи и цвят. Дрехите се отличават с изчистени кройки и следват идеята за достъпна мода като подчертават градската виталност и мобилност на съвременния лайфстайл. Вдъхновена от характерния дизайн и индивидуалност на новото Twingo, колекцията отправя послания за смело съчетаване на цветове и материи и подчертава плетивото като един от безспорните хитове на годината.

И докато всичко при Валя тече гладко в нейната дизайнерска кариера, я попитахме в блиц интервю за някои интересни неща около предишните творчески идеи, вдъхновението и истинската й голяма страст:

В колко конкурса си очаствала досега, Валя?
В около пет.

А те са:

Финалист бях в Triumph Inspiration Award 2010 и в Triumph Inspiration Award 2011; Награда за иновация от Джуниър Ачийвмънт България "Най-добра студентска компания"; Fashion in Motion; Ревюта, организирани от НБУ.

А колко спечели?

Три от тях.

Материята...?
Материята често е вдъхновение.Обичам да съчетавам и експериментирам с различни материали. Работя изцяло с естествени такива, когато това е възможно.

Как изглежда идеалната рокля?
За всеки е различна . Идеална е, когато седи добре - има правилния цвят, нюанс и носи вярното послание.

А риза?
Широка, дълга , мека , светлосиня от онези, с които по-скоро би пил кафе на масичката в хола отколкото да отидеш на среща.

Кой ретро тренд искаш да се върне с пълна сила?
Банските костюми от 1920 година!

Задължителният градски аксесоар е...?
Очила!

Колко време ти отне подготвянето на скиците?
За цялото портфолио около два дни.

А реализирането на готовите дрехи?
За реализация на десет модела имах три седмици, което си е предизвикателство. Няма вариант за промени и всичко трябва да изглежда добре от първия път. Аз съм от хората, които променят в процеса на работа, но въпреки липсата на тази възможност смятам , че нещата се получиха много добре.



Получи ли се колекцията такава, каквато си я представяше?
Да! До голяма степен се доближават до първоначалните ми представи.

Как би я кръстила?
Inspired by Twingo. Защото е точно такава.

Какво те вдъхнови в новото Renault Twingo?
Вдъхновението ми е самото Twingo, впечатли ме неговата отличителна градска визия и дизайн. Самата колекция създадох за типичната притежателка на този автомобил – динамична дама, която има отношение към модата и материите и носи в себе си виталния градски дух. Харесах идеята да направя колекция за вече определен таргет и продукт.

Най-ценният съвет, който си получавала някога, за да вървиш напред и да не с отказваш от мечтата си?
Най-ценният съвет: Be curious, not judgemental! (Walt Whitman). Не съм го получила лично от него (обяснимо защо ), но често ми помага.

Какво не стига на младите дизайнери у нас?
На част от тях не стига само постоянен пазар и публика.Имаме добри дизайнери, които правят качествени продукти, но малко хора са информирани и имат културата да го оценят и потребят.Важно е да има конкуренция, така нивото на крайния продукт ще се повиши.

Твоята най-голяма страст?
Моята страст е модният дизайн. Обичам да създавам и променям . За страстта имам едно любимо определение от филма „ The secret in their Eyes” ето го и него: A guy can change anything. His face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God. But there's one thing he can't change. He can't change his passion...(Или: Хората могат да променят всичко в живота си, да го забравят и заменят с друго, но не и своята страст. Тя винаги е там някъде в сърцето и ума - бел. ред.)



Къде можем да те срещнем в София?
Обикалям доста из града.При свободно време се разхождам из малките улички в центъра, отивам на театър или пък малко хубава музика в някой клуб.

Пазаруваш ли онлайн?
Онлайн пазарувам предимно книги, техника или билети за някой концерт. Дрехи много рядко.

От къде човек с талант като теб пазарува за гардероба си?
Конкретни трудно бих посочила. Разглеждам и пазарувам от магазини с различни ценови сегменти. Пропускам само секънд хенд овете.

Как би определила стила си?
Спортно-елегантен тип. При мен цветове са по земни тонове- бяло, сиво, черно,кафяво, зелено. Рядко може да ме видите с повече от два силни цвята.С обувките съм по-смела и много се увличам. Дори имам два опита за свой.Скоро смятам да продължа с работата в тази посока.

Какво има в чантата ти?
Какво няма ще е по лесният въпрос.:) От телефон до карфици всичко се намира.

Без какво не излизаш от вкъщи?
Без очила и добро настроение не излизам.

На какво ще наблегнеш през пролетта?
Ще наблегна на уроците ….чакат ме две сесии:). Относно гардероба ми си представям свободни кройки изработени от копринени платове в пастелни тонове, комбинирани с твърди връхни дрехи от кожа или памук.

В галерията горе можеш да разгледаш снимките от фотосесията, както и скиците на Валя, в които личи талантът повече от всичко друго.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.