Следва

Приказки от

Берлин

null

преди 12 години

Както преди време ти обещахме, продължаваме да следим всичко най-интересно от Берлинската седмица на модата. А след като обърнахме заслужено внимание на българската следа там Vladimir Karaleev, сега идва ред и на другите даровити дизайнери, които грабнаха погледа ни през изминалата модна седмица.

Alexandra Kiesel A/W 2012


Победителката от летния конкурс за млади дизайнери DESIGNER FOR TOMORROW-за 2011, ни плени и тази година с моделите си изцяло в духа на 50-те и 60-те години на миналия век. Разкроени поли до коляното или малко над него, геометрични форми и женствени силуети, както и прическа тип „боб” ни връщаха назад към епохата на Туиги. Талията си е на мястото, а цветовете са пастелни с някой друг акцент на ярко оранжево.

Принтове, плетени шапки и чанти само допринасят за бодрото настроение, което внушава колекцията, а моделите са по-скоро готови за плаж, отколкото за следващата есен-зима. Но при това изобилие от багри и леки материи няма как да се сърдим на младата Александра.

AUGUSTIN TEBOUL



Двете дизайнерки Annelie Augustin и Odély Teboul съчетават различните си визии за света в тази готическа приказка, решена в черно. На моменти зловеща, на моменти секси е цялостната концепция на дуото. Вдъхновени от сюрреализма, те ни предлагат една дръзка и нестандартна колекция, на ръба между ежедневната и haute couture модата. Предимно кожа, кадифе и прозрачни материи допълват убеждението ни, че фаталната жена е била вдъхновение и основна цел в настроението на всички показани модели.

BALTIC FASHION CATWALK



Все повече се убеждаваме, че модата като изкуство може да има толкова много различни лица, че когато видим подобна колекция от различни млади дизайнери изпадаме в екстаз. Обожаваме нестандартните решения и затова предлагаме на вниманието ти интересните хрумки на творци от Швеция, Естония, Латвия и Полша. Тук виждаме „очи на муха” с конусовидни форми, напластявания и много етно елементи от шведката Elin Engström – много артистизъм и неограничено въображение откриваме в прозрачния гащеризон и панталонът с множество разноцветни слоеве. Това е творец – без граници, без предразсъдъци.

DAWID TOMASZEWSKI



Полският дизайнер малко ни поизплаши със смъртно бледите си манекени, може би инспирирани от зомбитата, но приемаме, че докосва границата на Haute Coutute и в доста от облеклата си сякаш иска да подчертае тази гробовна нотка. Блясък, кожа и базисни цветове като слонова кост, телесно, черно и сиво триумфират в неговата колекция, а при мъжете не е пропуснал топлите плетени пуловери. Можем само да искаме още от неговите артистични приумици.

ESCADA SPORT



Лейбълът, известен със своя ежедневен шик и отношение към градския живот на младите и тази година ни очароват със свежи нюанси и флорални мотиви. Каре, гладка кожа и с косъм, лолитски разкроени поли и дълги тесни рокли властват на подиума за следващата есен-зима според Escada Sport. Но дъхът ни взе изумрудено зеления кадифен костюм с панталон до средата на прасеца. Неоновото от предложенията им за пролет-лято напълно липсва, за сметка на характерните кафяво, сиво, черно и екрю.

GUIDO MARIA KRETSCHMER



Немецът, чийто творения са носели звезди като Чарлийз Терон, ни завладя с препратките си към Арлекино в лицата на моделите. Забелязваме характерните за него женски кройки и фини материи в основните тонове, с които няма как да сбъркаш. Блясък, пух по ръкавите или като яка ни напомнят онази кокетност от времето на Великия Гетсби, която няма как да не заобичаме.

HUGO BY HUGO BOSS



Не можем да кажем, че бяхме изненадани от минимализма в предложенията на германския лейбъл, но определено доза дързост имаше в искрящото оранжево, фуксия и дори лилаво. Без изключение моделите бяха с висока яка около врата, като бялото палто веднага привлече вниманието ни със своя лукс и красива изработка. Не можем да се наситим на тази семплост в дизайна, но майсторство в направата на всеки един модел определено го вписва в листата на най-обичаните от нас дизайнерски къщи.

KAVIAR GAUCHE



Дизайнерското дуо Alexandra Fischer-Roehler и Johanna Kühl , чиито тоалет е носила самата Лейди Гага, пресъздава истински апотеоз на женствеността за следващия студен сезон. Трябва да им признаем, че освен със скандалният си булчински тоалет от воал и бельо, те ни впечатлиха с нежните тоалети и рокли тип сако. Преобладаваха модели в черно-бялата гама с намеса на бледо жълтото – все пак няма как да искаме от сватбени дизайнери да не включат ефектни снежни комбинации в колекцията си.

LALA BERLIN

За следващата есен-зима дизайнерката Leyla Piedayesh е избрала бебешките краските на синьото и розовото, но класиката присъства в тоалетите в червено, черно и бяло. Леките материи сякаш отстъпват пред основната идея на Лейла за удобство и топлина в студените дни. Плетените шапки и овърсайз пуловери, жилетки и сака напомнят, че колекцията се отнася за мразовити дни и дори модата отстъпва пред повелите на природата. Харесва ни комбинацията от практично и красиво.

MINX

Ева Луц вижда своите модели в лунни цветове, кожа и кадифе. На подиума се разходиха тоалети в сребриста коприна, сиво, дълбоки синьо и червено, черно, камилско бежово и животински принт. Лични ние си избрахме за фаворит роклята от тюл и кожа с прелестна пухкава яка в бордо. Феминизацията на колекцията обхваща и вечерните рокли, които излъчват подчертан изискан сексапил.

ROMANIAN DESIGNERS

http://www.pretaprotester.com/theoldpretaprotester/2011/08/romanian-designers-berlin-fashion-week.html

Групата на румънските дизайнери присъства на Берлинската седмица на модата за втори път и все така убедително. Северната ни съседка започва да стъпва с все по-уверени крачки към световната модна сцена с имена като Lucian Broscatean, Alina Botea, Lena Criveanu, а ние можем само са им се радваме. Много от моделите представяха асиметрични кройки, обемни пропорции и ексцентрични силуети, а ние се надяваме да виждаме още румънско въображение по световните подиуми.

SCHUMACHER

 

Дороти Шумахер е изпълнила колекцията си с цветове като дълбок тюркоаз, свежо зелено и бордо, но не липсваха и перлено прасковено и плетива в сиво. Впечатлиха ни клъчовете с ресни и принтове, както и кожата с косъм по шапки, шалове и яки в различни цветове. Кожените ръкавици с ресни пък бяха малкия интересен детайл, който да те накара да заобичаш колекцията.

VLADIMIR KARALEEV

Българската гордост запазва линията си на творчество в минимализъм и пълна липса на принтове. Само няколко акцента в синьо и жълто са достатъчни, за да освежат сиво-черната гама на колекцията. Овърсайз размерите на облеклата пък им придаваха нужната доза артистизъм. Харесахме панталоните с набор в кръста, както и подчертано мъжките ризи с права кройка.

 

More from View Sofia

More