Следва

Съвсем нагледно - Marni за H&M на вниманието ни

Най-интересното от Седмицата на модата в Берлин есен-зима 2012

Преди да продължим с пълна сила към Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж решихме да обобщим накратко...

All fashion преди 12 години

Преди да продължим с пълна сила към Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж решихме да обобщим накратко впечатленията си от завършилата преди дни Берлинска седмица на модата, която постави началото на актуалния моден сезон.

Само с десет издания зад гърба си, Берлин все още е далеч от “голямата четворка“, но все пак успя да предложи няколко интересни идеи и, по-важното, премина под знака на успешно българско участие.

Колекциите


Умишлено или не, през годините германската столица се етаблира преди всичко като поле за изява на млади дизайнери, които все още нямат много за губене и могат да си позволят да създават мода, по-близка до изкуството и авангарда, отколкото до комерсиалния успех. Заслуга за това имат и наградните фондове на редица конкурси и спонсорства, чиято цел е именно подкрепата на нови таланти. На това място трябва да се споменат имена като Владимир Каралеев, който макар и роден в България, е изцяло берлински възпитаник, както и Augustin Teboul или Dawid Tomaszewski. В другата крайност са гиганти като Hugo Boss и Escadа, които не блестят с иновативни идеи, но пък допринасят за интернационалния характер на събитието.


Dawid Tomaszewski AW12, Augustin Teboul AW12

В галерията горе сме подготвили селекция от най-интересните модели, представени на берлински терен.

Сцената




Сивото и дъждовно време изигра лош номер най-вече на стрийт стайл фотографите и принуди гостите да прекарат най-голямата част от времето си в шатрата. Между ревютата фоайето буквално се пръскаше по шевовете.



Стилът на посетителите може да се обобщи накратко така: колкото по-нагоре в модната йерархия, толкова по-семпъл и издържан самият стайлинг. За шарения и щипка кич се бе погрижило съсловието на блогърите, чиято основна задача в паузите бе да позират пред обектива на някой друг блог-колега. Палитрата варираше от изцяло винтидж комбинации през иконични чанти до авангардни плексигласови аксесоари.

Лара, Каролина & Co


Лара Стоун, Каролина Куркова, Карли Клос за Hugo Boss

Какво би била един модна седмица без главните си героини? И този сезон Берлин успя да се представи прилично що се отнася до присъствието на известни модели. От една страна това бяха Лара Стоун и Каролина Куркова в ролята си на официални гости, a от друга – момичетата, които се разходиха по подиумите начело с Карли Клос и Джоан Смолс, които бяха звездите в шоуто на Hugo. И докато лицето на тазгодишното издание Лара се появи в шатрата изневиделица и заобиколена от ореол фотосветкавици точно толкова бързо изчезна във VIP-зоната, Каролина предложи доста повече храна на фотографите. Причината тук вероятно се крие в скорошния старт на немско телевизионно шоу, подобие на американския формат Americа's Next Top Model, което чешкият модел ще води с колежката си Ева Падберг.

В шатрата почти инкогнито и точно пред очите ни се промъкна и татуирният модел Рик Генест – Рико, познат най-вече като муза на Никола Формичети. Макар да бе нахлупил ниско бейзболната си шапка, уникалните му татуировки го издадоха от далече. Както разбрахме, Рико бе специален гост на ревюто на Патрик Моор и освен това се изяви като DJ на последвалото го парти. Сполучлив ход от страна на мюнхенския дизайнер, който, всички знаем, обича да провокира публиката най-вече с избора на модели и стайлинг.

Изненадите


Patrick Mohr AW12

Обръщайки отново поглед към представените колекции, най-голямата изненада лично за нас може би беше дефилето на гореспоменатия Патрик Моор. Къде останаха брадясалите момичета, залепените устни и бездомниците-манекени от предишните сезони? Вместо това видяхме високи токчета и женствени кройки? Не че се оплакваме, но Моор истински ни шокира с... липсата на шок! Вярно е, и този път имаше обилно присъствие на бради, но сега те бяха естествени и притежание на правилния пол. Добър късмет за нашето брадато момче Витан от Ивет Фешън, който също разходи два модела на Моор.

Изводите



Глория за Vladimir Karaleev, Александър aka Alek Sander за Sissi Goetze, Александрина за Cest tout

Като цяло, не особено интересно откъм показани колекции издание на Берлинската седмица, което обаче се оказа изключително успешно за нашата страна: Владимир Каралеев още веднъж затвърди мнението на критиците, че е на път да се превърне в едно от най ярките явления на новата германска мода. Българските модели пък също отчетоха много силно представяне в Берлин, начело с Глория, която за четири дни успя да се появи в поне 3 ревюта, да изглежда фантастично в дрехите на Влади въпреки настинка и температура и не на последно място – да се снима със сина на френския президент, Пиер Саркози, без дори да подозира кой е той. Едно голямо Браво от нас, очакваме с нетърпение следващия сезон!

More All fashion