Следва

Междучасията на малкия Никола

Светът на датското документално кино представя "Армадило"

Датският документален филм „Армадило" е автентичен разказ за нарастващия цинизъм и пристрастяването към адреналина при младите войници, изпратени на истинска война. Той проследява историята на Мадс и Даниел, които участват в първата си мисия в Хелманд, Афганистан.

 

Movies & TV преди 12 години

Датският документален филм „Армадило" е автентичен разказ за нарастващия цинизъм и пристрастяването към адреналина при младите войници, изпратени на истинска война. Той проследява историята на Мадс и Даниел, които участват в първата си мисия в Хелманд, Афганистан. Техният взвод, разположен в лагера Армадило, военна база точно на фронтовата линия в южната афганистанска провинция Хелманд, води тежки битки. Войниците са там, за да помогнат на афганистанския народ.

Те се срещат лице в лице с врага, като живеят на по-малко от километър от позициите на талибаните. Но когато бойните действия стават все по-интензивни и напрегнати Мадс, Даниел и техните приятели стават все по-цинични, задълбочавайки пропастта между себе си и афганистанската цивилизация. Недоверието и параноята стават причина за отчуждението и разочарованието.

Режисьорът Янус Мец живее с войниците в продължение на шест месеца и резултатът е много автентична военна драма, която предизвика голям дебат в Дания за противоречивото поведение на датските войници по време на престрелка с талибански бойци. Филмът изобразява общочовешките последици, когато млади хора са изпратени на война и техните идеали се сблъскат с действителността.

Документалният филм привлече огромно международно внимание и спечели многобройни награди. Сред тях е Голямата награда от „Седмицата на критиката“ в Кан, което го прави първият документален филм носител на престижната награда за последните 20 години.

Продуцентът Рони Фритьоф, който наскоро беше посочен като един от 20-те най-влиятелни лица в датската филмова индустрия, ще присъства на прожекцията на филма и ще участва в дебата след това.

Филмът е на датски, английски и пашту, с английски и български субтитри.

Вход: 4/3 лв. и с покани (билетите са ограничено количество!)

Следващи прожекции:

21 февруари (вторник), 19.30 ч., Червената къща
Във вечността (Into Eternity) (2010, 75 мин., реж.: Микаел Медсен)

20 март (вторник), 19.30 ч., Червената къща
Президентът

24 април (вторник), 19.30 ч., Червената къща
Хубавият живот (2011, 86 мин., реж.: Ева Мулвад)
 

More from View Sofia

More Movies & TV