Следва

Дизайн за вдъхновение. Бетон и светлина в един красив уютен дом

Минерали за бързо реагиране! Какво да ядем, за да сме в кондиция - бодри, здрави и умни

Дори и пролетта да ни намига от световния стрийт стайл, зимата все още побеждава тези мисли с минусовите...

Health преди 12 години

Дори и пролетта да ни намига от световния стрийт стайл, зимата все още побеждава тези мисли с минусовите температури, които достатъчно изморяват.

Искаш ли да се чувстваш бодър без да приемаш енергетици и да боледуваш по-малко от простудни заболявания? С помощта на балансирано хранене може да получиш достатъчно витамини и минерали.

За свойствата на витамините и минералите може да се пише много, но сега ще се концентрираме върху тези, които са особено необходими СЕГА, когато настроението може да се обърка без видими причини, а вирусите стават доста агресивни.

Магнезий за бодрост

Първи в нашия списък е магнезият - минерал, който е отговорен за производството на енергия в тялото. Без него не може да се съкрати нито една мускулна клетка. Магнезият отговаря за процесите на съкращаване и отпускане на мускулите (от тук и мускулна слабост при дефицит на този минерал). Магнезият отговаря и за протеиновия метаболизъм, способства за обновяването на тъканите и органите. Недостигът на магнезий може да причини много неприятни симптоми: лош апетит, сънливост, умора, нарушения на съня (проблеми със заспиването, през нощта човек се събужда няколко пъти), раздразнителност, отслабване на паметта, мускулни спазми, влошаване способността за учене. При изразен недостиг на магнезий може да възникнат дори звукови и слухови халюцинации.



Недостиг на магнезий може да се появи при хора, които редовно консумират алкохол (ускорява се извеждането на магнезий), при приема на някои лекарства, при ниско кръвно налягане, заболявания на стомашно-чревния тракт (нарушено усвояване на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт). Проблеми с усвояването на магнезий може да възникнат след курс на антибиотици.

За предотвратяване на магнезиев дефицит се препоръчват храни, богати на магнезий: зелена салата, ядки (бадеми и кашу), грах и фасул, слънчогледово семе, черен боб, кафяв ориз, банани, сушени кайсии, авокадо.

Цинк - за имунитет



Цинкът е необходим за правилното функциониране на имунитета, можем да кажем, че този минерал е защитник на нашия организъм. Освен това, цинкът ускорява заздравяването на рани и изгаряния, помага за лечението на безплодие (при мъжете), различни кожни заболявания и вирусни инфекции.

Недостигът на цинк може да доведе до чести простудни заболявания, сухота на кожата, косопад, загуба на апетит, отслабване на вкуса и обонянието.

Голямо количество цинк се съдържа в богатата на протеини месна храна: говеждо, пилешко, свинско, агнешко. Зеленчуците и плодовете са с ниско съдържание на цинк, така че вегетарианците и хората, които избягват месо са изложени на риск от недостиг на цинк. Следва да се отбележи, че цинкът, съдържащ се в плодовете и зеленчуците почти не се усвоява, така че месото се смята за основен източник на цинк.

Йод – за интелигентност



Микроелементът йод е необходим за хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за енергията на тялото. Намаляване на производството на тези хормони, забавя метаболизма и човек като че ли се забавя - намалява скоростта на мисленето и концентрацията, вниманието, влошава се паметта. Дори лекия недостиг на йод причинява умора, депресивно настроение, главоболие, апатия. Изразеният дефицит на йод в ранна детска възраст може да доведе до забавяне в развитието и умствена изостаналост.

Също така е известна антиоксидантна активност на йода и способността му да предпазва от радиация и от образуването на тумори.

Йод получаваме от храната (готварска сол, морски продукти, водорасли) и водата. В райони с ниско съдържание на йод във водата се препоръчва използването на специална йодирана сол и витаминни и минерални добавки.

За да получаваш достатъчно витамини и минерали, за да се чувстваш жизнен, избирай правилните продукти и витаминни добавки, грижи се здравето на храносмилателната система - заболявания на вътрешните органи може да провалят всички усилия за укрепване на организма.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.