Следва

Николета бясна! Бойкотира светско издание

Испанско съвременно изкуство в София

Изложбата съдържа произведения на най-изтъкнатите испански съвременни артисти, родени през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

Events преди 12 години

След големия интерес, който предизвика сред публиката в Европа и по света, изложбата „Графика. Градско изкуство. 30 артисти от младата Испания” ще бъде представена на българската публика в Институт Сервантес-София. Официалното откриване предстои на 16 февруари 2012 г. от 18.00 часа. Творбите на 30 автори от Испания ще бъдат в София до 16 март 2012 г., след което колекцията заминава за Белград.

Изложбата съдържа произведения на най-изтъкнатите испански съвременни артисти, родени през 70-те и 80-те години на миналия век. Творбите им са част от градската култура и представляват графити, стенни рисунки, илюстрации. Градът е тяхното вдъхновение, тяхното работно ателие. Произведенията им са възникнале като алтернатива, като бунт на границата на закона, днес са придобили влияние както сред специалистите, така и сред неизкушената публика, и биват усвоявани от институционалните пространства: големите международни галерии, които неуморно вървят по следите на последните тенденции в изкуството, приветстват тези нови форми.

Настоящата изложба е част от тенденцията за примиряване на опозицията алтернативна/официална култура, а "влизането" на уличното изкуство в изложбените зали е показателно за търсенето на нов визуален език и код. Художествените произведения са прескочили от стената на хартиения лист и на други носители за всекидневна употреба като тениските, обложките на дискове, дъските за скейтборд и др., като по този начин са изменили предназначението си: от чисто естетическо то вече е и функционално.

Целта на експозицията е да пренесе онова, което се случва по стените на испанските градове, в други части на света, в контекста на глобалното движение, наречено „градско изкуство”.

Колекцията „Графика” е представена по света от Институт Сервантес и испанската организация “Contemporánea“. Куратор на проекта е Марио Мартин Пареха. Специален гост за откриването на изложбата в София ще бъде и авторът Антон Унай, който ще проведе еднодневен уъркшоп „Градско изкуство” със студенти от Художествената академия.
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.