Следва

Великолепната телевизионна четворка: Живот на "Високи токчета" - Ива Дойчинова

Почина модната икона Зелда Каплан

По време на ревюто на Joanna Mastroianni в Ню Йорк вчера, на 95-годишна възраст почина модната икона Зелда Каплан...

People of art преди 12 години

На 95-годишна възраст почина модната икона Зелда Каплан. Това се случи по време на ревюто на Джоана Мастрояни в Ню Йорк преди ден.

Свидетели разказват, че Зелда е припаднала на първия ред, докато моделите дефилирали на подиума. Тя била откарана веднага в болница, но малко по-късно лекарите констатирали смъртта й.

Въпреки възрастта си светската дама Зелда Каплан е една от постоянните фигури на нюйоркската арт сцена. Според думите на съпруга на Мастрояни, тя никога не е пропускала нейно ревю. Освен активния социален живот,  Зелда често пътува и до различни райони на Африка. Тя активно се бори за правата на жените и най-вече срещу  обрязването или т.н. генитално осакатяване на здрави жени.

Тези пътувания се отразяват и на личния стил на Каплан, в който се наблюдават много мотиви и щампи инспирирани от африканската култура.

През 2003 за Зелда е направен документалният филм "Her Name is Zelda", който разказва за цветната личност на тази дама. В "New York Times" тя бива наричана "най-старата и обичана нощна сова на Ню Йорк.", но самата Зелда твърди, че не разбира каква е цялата тази суета около възрастта й.

"Аз съм любопитен човек," казва тя пред Times. "Ще продължавам да се уча, докато мога.''
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра