Следва

Петте любими книги на писателя Радослав Парушев

Поклон пред великия талант на Георги Черкелов!

Георги Черкелов почина на 81-годишна възраст на 19 февруари...

People of art преди 12 години

Днес се прощаваме с великия Георги Черкелов!

 

В 11 часа, във фоайето на Народния театър "Иван Вазов", започна поклонението пред актьора, който ще остане в спомените на приятели и почитатели си с над 70-те роли в киното, и 100-те изиграни образа в театъра.

Освен това той винаги се е отличавал и с философското чувство за хумор и с това, че беше интелектуален актьор, на когото се възлагаха сложни и противоречиви персонажи.
 

Припомняме, че Георги Черкелов почина на 81-годишна възраст на 19 февруари.



 

Актьорът се ражда през 1930 г. на 25 юни в град Хасково. Учи 3 години право в Софийския университет, но след това решава да завърши ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1956 година се дипломира със специалност "Актьорско майсторство и режисура". Започва кариерата си във Врачанския театър.

Играе също така и на сцените на Младежкия театър, Сатиричния театър и Народния театър.

От 1985 до 1990 година е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния.

Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива голяма популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделение "Борба с комунизма" в страната до 1944 година.
 


За повече от 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси.

През 2009 година актьорът беше удостоен с голямата награда за цялостно творчество на фондация "А`Аскеер".

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в село Ъглен край Луковит, заедно със съпругата си Зина.  Въпреки това той продължаваше да се изявява на сцената и демонстрира добра форма за своите години.

Черкелоов беше в групата кинотворци, които демонстративно напуснаха 2010 година фестивала "Златната роза" в знак на несъгласие с начина на финансиране на българското кино.

 




"Да напуснеш родината си е една от най-тежките съдби. Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на човек! Човек може да си позволи да го направи, само ако му е заплашен животът. Животът, не поминъка."  - 
Георги Черкелов


 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра