Следва

Седмицата на модата в Милано есен-зима 2012/13. Ден четвърти

Оскари 2012: Златни статуетки за златни момичета... и не само!

Снощи в В Лос Анджелис се състоя церемонията по връчването на 84-те филмови награди “Оскар”...

All fashion преди 12 години

Снощи в В Лос Анджелис се състоя церемонията по връчването на 84-те филмови награди “Оскар”. Водещ на церемонията беше известният комик Били Кристъл, който стана домакин на събитието за девети път, след като Еди Мърфи отказа.

В началото на вечерта Оскарите за "Операторско майсторство", "Сценография", "Визуални ефекти", "Звук" и "Монтаж на звукови ефекти" отидоха при "Изобретението на Хюго", обезкуражавайки конкуренцията. Последваха призовете за "Костюми" и "Грим", които бяха грабнати съответно от черно-белият филм "Артистът" и "Желязната лейди".

Голямата победа за "Артистът" обаче дойде с наградата за "Режисура". Мишел Азанавичус спечели първия си Оскар, който му бе връчен от Майкъл Дъглас. Чаровният французин Жан Дюжарден пък освен сърцата на журито, покори и сцената на Оскарите, излизайки да прибере наградата си за "Актьор в главна роля", танцувайки степ...



Накрая на церемонията "Артистът" срина конкуренцията, грабвайки престижното отличие за "Най-добър филм".

Така немият, черно-бял филм събра общо пет статуетки!

Всъщност те не бяха кой знае каква изненада - след като филмът спечели 6 награди "Сезар" и 7 награди "Бафта", по-скоро изненада се оказа това, че за пръв път от 83 години насам ням филм получава награди "Оскар".

Номинираната 17 пъти за "Оскар"  Мерил Стрийп ("Желязната лейди"), триумфира със третия си приз за "Актриса в главна роля", заради превъплъщението си в желязната лейди Марагарет Тачър. Тя се пошегува, че вероятно половин Америка в момента си е казала "О, не. Пак ли тя".

Мерил се просълзи, отправяйки благодарности към мъжа си, наричайки го "най-ценното нещо в живота си" и подчерта, че за нея най-важни са приятелствата и забавлението от снимането на филми в сплотен екип.
 

Мерил Стрийп спечели третия си "Оскар" след 30 години чакане. Преди това живата легенда на киното е прибирала в дома си златното човече за ролите си на майка, която се бори за сина си, в "Крамър срещу Крамър" през 1979 година и за полякинята, която трябва да избере кое от децата си да спаси и кое да пожертва в "Изборът на Софи" през 1982-а.



Мерил Стрийп и чаровният французин Жан Дюжарден бяха победителите на вечерта

Октавия Спенсър ("Южнячки") също се разплака и едва се качи на сцената от вълнение, след обявяването й за победителка в категорията "Актриса в поддържаща роля". Тя благодари на Академията, че я е събрала с най-горещия мъж в залата, презентаторът на наградата Крисчън Бейл.

В категорията "Актьор в поддържаща роля" 82-годишният Кристофър Плъмър (“Новаци”) постави рекорд, ставайки най-възрастният актьор, спечелил Оскар.

Френската вълна на 84-те "Оскари" продължи с "Полунощ в Париж". Оригиналният сценарий на Уди Алън беше оценен и взе награда именно в тази категория, но той не излезе да прибере статуетката си, тъй като не присъстваше на церемонията.

Наградата за "Адаптиран сценарий" отиде при “Потомците”.

В надпреварата за "Чуждоезичен филм", от която българският "ТИЛТ" отпадна сравнително рано, триумфира “Надер и Симин: Раздялата” от Иран.
 

А останалите победители се оказаха:

Монтаж - “Мъжете, които мразеха жените”
Анимационен филм: - “Ранго”
Документален филм - “Непобедим”
Оригинална музика - “Артистът”
Оригинална песен – “Man or Muppet”, на Брет Макензи
Късометражен игрален филм - “Брегът”
Късометражен документален филм - “Лице на спасението”
Късометражен анимационен филм - “Летящите книги на господин Морис Лесмър”
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.