Следва

Ума Търман ще става мама за трети път

Геният на романтичния ум - някои разсъждения за триумфа на “АРТИСТЪТ” на 84-те награди “Оскар”

В момента няма друго филмово заглавие, за което да се говори толкова много. Скоро филмовата индустрия не е...

Movies & TV преди 12 години

В момента няма друго филмово заглавие, за което да се говори толкова много. Скоро филмовата индустрия не е била толкова единодушна в провъзгласяването на нечий триумф (награда от фестивала в Кан, 3 награди “Златен глобус”, 7 награди “БАФТА”, 6 награди “Сезар”, 5 награди “Оскар” и др.).

На пръв поглед историята, разказана в “Артистът”, е проста и семпла – преуспяващ актьор от света на нямото кино в един момент е изправен пред трудно решение – как да продължи живота и кариерата си след залеза на немите филми.

В сюжета се намесва красива актриса, която се превръща в едно от най-успешните имена от новата вълна говорящо кино. Филмът забърква коктейл от гордост, слава, суета и любов и поставя важния въпрос за промяната. Както казва режисьорът на лентата – Мишел Азанависиюс: “Светът не спира да се променя и ти винаги трябва да си готов да промениш посоката, в която гледаш. Един ден светът ти казва: “Ти вече си част от миналото”. А това може да ти се случи и днес – на работното място, във връзката ти. Става дума за чувство, което всеки може да изпита.”

“Артистът” е различен филм, откъдето и да го погледнеш. Не само, защото говорим за черно-бяло и нямо кино. Точно това се оказа причината за един куриоз в Англия, където някои зрители поискаха парите си обратно. От друга страна, този артистичен подход като че ли спечели още повече фенове на филма, защото “универсалната му концепция” позволи на хора от различни култури и възрасти, говорещи на различни езици да се прехласнат като малки деца по това, което се прожектира на екрана.



Другото голямо достойнство на филма е липсата на каквато и да е претенция в създаването му. “От началото на моята кариера си мечтая да направя ням филм. Наричах тази мечта “фантазия”, защото колкото и пъти да я споменавах пред някого – никой не ме взимаше насериозно” – разказва Мишел Азанависиюс.

Година преди да започнат снимките на “Артистът” той и композиторът на музиката към лентата – Людовик Бурс, се събират следобедите, обсъждат своите идеи и гледат стотици неми филми. Сред тях са заглавия като “Sunrise” и “Tabu” на Ф. В. Мурнау и “Strike” на Сергей Айзенщайн. (Тези и други заглавия от онази епоха можете да откриете в youtube.) Така постепенно Азанависиюс оформя сценария на филма, а Бурс се вдъхновява за музиката, която е един от главните герои в “Артистът”.



Ролите са разпределени така, че да паснат на двама конкретни актьори – чаровният Жан Дюжарден и филигранната като статуетка Беренис Бежо, която е съпруга на Мишел Азанависиюс. За двамата актьори първоначално е трудно, дори шокирощо да се превъплътят в Джордж Валънтайн и Пепи Милър. Те са лишени от основен инструмент – гласът, с който обикновено се пресъздават чувства и емоции. Не разполагат с помощта на думите, дишането, паузите, тонът на гласа и т. н. Другото голямо предизвикателство са танците. Степът не е лесно нещо – особено ако трябва се превърне в един от най-красивите и запомнящи се моменти във филма. Дюжарден и Бежо месеци наред взимат уроци по танци и накрая се справят блестящо.



Четвъртият основен актьор в “Артистът”, наред с Джордж Валънтайн, Пепи Милър и музиката, е очарователният Ъги – Джак Ръсел териер, който преди това има няколко роли във филми, но прекрати “кариерата” си именно с “Артистът”. “С Ъги можеш да заснемеш сцена без проблем” – казва Жан Дюжарден, който прекарва много време, работейки с четириногия любимец. По време на снимките Дюжарден държи в себе си запаси от наденички, за да награждава Ъги за умелата му актьорска игра.

“Артистът” е заснет в края на 2010 г. в Лос Анджелис за 35 дни. Някои от сцените са изиграни на места, свързани с историята на Холивуд – The Orpheum Theatre, Los Angeles Theatre и Red Studios (създадени през 1915 г.) Стилистиката на филма изисква специално оборудване и техника, за да може да се спази формата на черно-белите филми.

“Артистът” е филм за любовта, създаден с много любов. “С “Артистът” служихме на Седмото изкуство.” – казва композиторът Людовик Бурс, а дизайнерът на костюмите в лентата Марк Бриджес определи своята работа като: “любовно писмо до Холивуд”.



Екипът не очаква успеха на филма, но това прави признанието и наградите още по-сладки. Оказва се, че простите идеи, идеите, в които е жива романтиката, идеите, които ни връщат към корените, те оставят дълбоки следи. Такава е съдбата на “Артистът”. В речта си по време на наградите “Оскар” режисьорът Мишел Азанависиюс се обърна към съпругата си Беренис Бежо с думите: “Обичам те. Но не е само това, което искам да кажа, а става дума за участието ти във филма. Ти вдъхнови филма, ти си душата на филма, ти донесе позитивното усещане в него. Благодаря ти, че си част от филма и от моя живот”. Още едно доказателство, че любовта и триумфът често вървят ръка за ръка.

“Артистът” е по кината у нас от 24 февруари.
 

More Movies & TV