Следва

Превръщат клуб Червило в шопинг център

Супермен! Суперкучка? в новия брой на GLAMOUR през март

Сигурно харчиш сума пари всеки ден. Аз не мога да ти ги осигуря...

Events преди 12 години

Супермен! Суперкучка?

„Сигурно харчиш сума пари всеки ден. Аз не мога да ти ги осигуря“, „Като ти гледам визитката, вероятно си свикнала нонстоп да обикаляш по луксозни местенца, почивчици, туй-онуй...“, „То вие, кариеристките, не сте никак лесни“... Случвало ли ти се е да чуваш такива реплики? Да, отдавна „няма съмнение“, че когато един мъж не си запасва колана, е суперпич, докато, ако една жена го прави, то тя е суперпарцал. Питала ли си се обаче защо двойният стандарт съществува не само в спалнята, а и в офиса? Защо на успелите жени се гледа със съвсем различно око, отколкото на успелите мъже? И има ли начин да си спестиш тези адски неудобни, с пикантен привкус на дискриминация положения?
От Нина Стефанова
 


„Работя не по-малко от колегата ми, дори напротив – обикновено не използвам обедна почивка и си тръгвам след него. И въпреки това ръководството някак не забелязва труда ми. Неговите забележки и предложения винаги се толерират. Аз, откакто съм започнала, съм си на една и съща заплата, а онзиден разбрах, че са му вдигали парите вече два пъти! Сега се освобождава позицията на старши счетоводител и съм сигурна, че няма да я предложат на мен!“ Независимо в какъв бранш се трудиш ти, сигурно част от оплакванията на Силвия*, която работи в счетоводния отдел на голяма фирма, са ти до болка познати и са те депресирали неведнъж. Помня, че миналата година ми попадна статия, според която профилът на най-нещастния човек на света изглеждаше приблизително така: жена, малко над 40-те, необвързана, с доход, който горе-долу се ядва, но не е нищо забележително, и работеща като специалист. В статията се правеше сравнение между двата пола и се стигаше до извода, че мъжете като цяло се чувстват по-комфортно и доволни в офиса, както и по-щастливи вкъщи, преследвайки кариера, и че те успяват да балансират по-добре от нас между личен и професионален живот, докато ние затъваме до ушите в стрес.
На всичкото отгоре, дай да си кажем истината, нашият пол много често бива удостояван с по-особено мнение и отношение. Била си свидетел, ако не и мишена на реплики от рода на „Кой, тя ли? То е ясно как е получила мястото“ или „Тя не е кой знае какъв капацитет, но пък носи къси поли и е руса, та началството си затваря очите“, или „Остави я, дай й да командва, тя е такава кучка, че захапе ли кокала, не пуска“, нали? Иронията в случая е, че от феминизма насам се стремим да преуспеем, да сме самостоятелни и независими, а когато го постигнем, изведнъж установяваме, че цената, която плащаме, е твърде висока (и всичко е щяло да бъде малко по-иначе професионално, ако сме се били родили мъж).




Двоен стандарт № 1
Мъжете, които искат по-висока длъжност или заплата, са борбени. Жените, които го правят, са „несимпатични“

Да си чувала клюката за някой мъж, че си е спечелил мястото „по втория начин“? Виж, за жени – особено на апетитни позиции, подобна версия... как да се изразя, много често съществува до доказване на противното. И за да я опровергаем, ние, жените (и това е доказано в не едно и две проучвания), работим наравно, че дори и една идея повече от мъжете. Ако перифразирам една песничка, въпрос на женска чест, не на шега. Когато боледуваме, често изкарваме неразположението накрак в офиса и понеже сме програмирани да се грижим за другите, сме склонни да се нагърбим и с чужда работа, дори това да означава извънредни часове. Когато става въпрос за преговори за пари или повишение обаче, много малко от нас са способни да скръцнат със зъби и да отстояват онова, което – прекрасно знаем, ни се полага заслужено. А ето го и най-новото двайсет: дори да спадаме към въпросното малцинство или просто да се тренираме да усвоим умението, това може да не ни донесе желания резултат. Професори в Англия правят интересен експеримент: записват на видео актьори от двата пола, които преговарят за по-висока заплата, като използват един и същ сценарий с еднаква интонация. Записите са показани на широка аудитория, сред която има и много хора на ръководни длъжности. И се оказва, че повечето зрители заявяват, че биха предпочели да работят с мъжете. Защото жените били „агресивни“ и „несимпатични“ – дори в очите на посестримите си по пол. Защо става така?... А защо псуващата жена е грозна гледка? И в двата случая става дума за стереотип. Всички сме възпитани, че жената е нежно, отстъпчиво и сговорчиво същество, затова настъпателното поведение, въпреки че ние просто отстояваме правата си, се възприема като неочаквано и неприемливо. Обратно, очакванията към мъжете са именно такива, да са пробивни и агресивни. Ако те започнат да хленчат и да тропат с крак, умолявайки за по-висока заплата, че даже и да изгубят контрол и да ревнат, това също би било неприемливо, нали?

И така, как да получиш своето? Ами не играй играта по мъжките правила. Ние също имаме свои хитри начини за въздействие, които са не по-малко ефективни. Посочи позитивните отзиви за работата си от клиенти и хора от екипа ти, обясни защо е добре мотивацията ти да бъде стимулирана, че предпочиташ това да се случи на мястото, където вече си добре смазана част от колектива и работния процес, че искаш и имаш какво още да дадеш. Посочи не конкретно число, а някакви граници на очакванията ти колко да получаваш. И още нещо, много важно: напиши си домашното. Разпитай приятели в бранша и се разрови за обяви в интернет, предлагащи работа, за да си наясно как вървят заплатите на твоята позиция. Накрая: не повишавай тон и не драматизирай, за да не излезеш „истерична кучка“, но дръж на своето.


Двоен стандарт № 2
Мъжете използват контактите по професионална линия. Жените избягваме „да се облагодетелстваме“
Имаш ли регистрация в LinkedIn? Ако да, поздравления. А ако не, не мислиш ли, че е време да си направиш? Кого познаваш, е въпрос, който не бива да се подценява. Професионалните ти контакти могат да те осведомят за практически всичко – от отварящи се нови работни места, доколко е ОК работната среда в дадена фирма и с кого (не) е добре да се озовеш под един офисен покрив до последните новини в твоята сфера и възможностите за нови проекти. Особено в България, която е малка и хората в даден бранш се познават. На теория звучи чудесно. На практика обаче се оказва, че ние, жените, често не експлоатираме тази златна мина, защото се притесняваме как ще погледнат на нас и дали няма да ни „отрежат“. „По-миналата Нова година бях на гости на приятелка в Щатите и щях да умра от вълнение, защото се озовах в компанията на един фотограф, който за мен е страшно име – разказва Ели*. – Някой му каза, че и аз се мъча да снимам, но аз отговорих с „А, нищо особено не постигам, уча се“. Бях на светлинни години от неговото ниво. Той обаче беше много мил, даде ми координати и каза, като се върна вкъщи, да му пратя снимки да погледне. Не го направих – първо, сигурно изобщо нямаше да се сети коя съм и щеше да се чуди „какво ме занимава тази“, второ, щеше да умре от смях с английския ми и трето... ами, нахално си е и ми беше неудобно.“ Всъщност не е нахално, нито неудобно, това е просто идеята на бизнес връзките. Не смесвай лични със служебни отношения и смело „се натрапи“.


Цялата статия можеш да прочетеш в новия брой на GLAMOUR, на пазара от 2 март
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?