Следва

Милен Цветков ще става татенце отново

Достойната победа на Софи Маринова на българския финал на Евровизия!

Изненадващо или по-скоро не, българската песен за Евровизия тази година е „Любов без граница” на Софи Маринова...

Music преди 12 години

Изненадващо или по-скоро не, българската песен за Евровизия тази година е „Любов без граница” на Софи Маринова. И не мислим, че вотът е купен, нагласен или нещо подобно, просто тази жена излезе на сцената, запя и достойно извоюва победата си.

Чалга, поп-фолк или поп с ромски-етно елементи, песента е достатъчно добра да представи страната ни на международната надпревара през май в Баку, Азербайджан. Поради няколко причини:

Първо, песента на Софи Маринова носи актуално послание и позитивизъм в текста, който се усеща, въпреки че е на български. Второ, мислим, че една такава песен може да се окаже обединяваща и да получи огромната подкрепа на ромите по света, заради циганския (ромския) произход на изпълнителката.

От своя страна, това разбира се, има своите плюсове и минуси, но ако разглеждаме въпроса изцяло от гледна точка на конкурса, този фактор по-скоро би бил в полза на страната ни заради по-големия шанс, който ще получи песентa на финала на Евровизия.

Трето – изпълнението на Софи беше просто НАЙ-ДОБРОТО снощи (защото бяхме там и можем да свидетелстваме за това как се чувстваше цялата публика след нея и нейния глас абсолютно на живо), каквото й да си говорим. Тя беше единствената изпълнителка, която си позволи да излезе сама на сцената, въпреки че регламентът позволява с нея да се появят беквокали, танцьори или музиканти, облечена скромно в синя рокля, без демонстрации на излишни детайли от външността и с прибрана в класически кок коса.



И въпреки това изпълнението й беше повече от прекрасно. Не само вокално, но и емоционално. Защото тя запълни цялото пространство с духа, емоцията и темперамента си, което наистина докосна всички в публиката, а явно и зрителите пред ТВ екрани.

Софи Маринова спечели финала с категоричната подкрепа на зрителите в размер на 7000 гласа под формата на sms-и.

„Аз дълги години съм на сцена и се чудех защо плачат тези, които печелят. А сега и аз съм много развълнувана и ми омекнаха краката. Мисля, че спечелих хората, защото казвам на 12 езика „обичам те”. Тази победа е най-големият ми успех досега и се гордея със себе си. С пеене ще се отблагодаря на всички, които са гласували за мен, ще ги поздравя с моята музика. Любовта е най-важното нещо, за това пея и аз – любов без граници”
- сподели веднага след като разбра за победата си победителката в първото си интервю за БНТ от сцената на Евровизия.






Основната й конкурентка Десислава (DESS), остана на второ място с цели 3000 sms-a по-малко от нея. За първото място в конкурса се състезаваха още Група New 5, Ивайло Колев, Стелияна Христова, Симона Сиванио, Група Go Week, Цветелин Атанасов – Елвиса, Тодор Гаджалов, Светозар Христов, Рене Ранев и Вяра Панталеева.




След снощи ромският славей се превърна в първия поп-фолк изпълнител, който печели първото място на конкурса. Този триумф като че ли го очаквахме, зарадва ни, но не ни учуди кой знае колко много.

За нас по-голяма изненада се оказа грандиозният финал, който от БНТ бяха спретнали. Близо тричасовото шоу с водещи Миленита, Александър Сано и Драго Драганов, което се състоя в зала 1 на НДК, заслужава искрените ни поздравления за почти перфектната си организация.

Лесно е да похвалим Националната Телевизия в случая, защото си бяха свършили страхотно и професионално работата. Изборът на графики, които да засияят върху мащабния декор или т.н. 3D mapping, светлинните и пиротехнически ефекти, перфектната сценография, допълнителния колорит, който внасяха балет ДИВА , хореографията им, мултимедийното представяне на оригиналните визитки на всеки един участник - всичко това ни направиха свидетели на шоу изцяло в рамките на европейските стандарти.

Освен това, приятно ни изненада и втората част на концерта, през която течеше гласуването на зрителите. Звезди като Графа, Нели Рангелова, Васил Найденов, група "Те", Елица Тодорова, Стоян Янкулов и победителят в детската "Евровизия" Иван Иванов, запълниха времето, така че то да мине неусетно. Освен тях, пяха и част от конкурентите на Софи в Баку. На сцената се качиха представителите на Кипър, Дания и Малта – Иви Адаму, Солуна Самей и Кърт Калея.

С други думи, снощи видяхме пълно съзвездие, което си беше истинска наслада за ухото и душата на всеки ценител на музиката.
 

Seviyorum seni, s'agapao poli
Yo te quiero a ti, volim te, mon chéri...


 

More Music