Следва

ИЗЛОЖБА „POLIGRAFA“

Международен филмов фестивал София Филм Фест

Март - един дълъг месец, който в България е посветен на киното. 16-ото издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест 2012 ще се проведе от 9 март до 5 април между София, Бургас, Пловдив и Варна. Италианският културен институт в София използва тази прекрасна възможност да представи най-големите новости в италианското кино.

Movies & TV преди 12 години

Март - един дълъг месец, който в България е посветен на киното. 16-ото издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест 2012 ще се проведе от 9 март до 5 април между София, Бургас, Пловдив и Варна. Италианският културен институт в София използва тази прекрасна възможност да представи най-големите новости в италианското кино.

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, ЮНЕСКО – Регионалното бюро за наука и култура в Европа, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Основен спонсор е Jameson Irish Whiskey.

Богатата програмата съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма.
Тази година Италианският културен институт в София ще представи два нови филма, които третират важни актуални теми: световната финансова криза и емиграцията. Третата лента е документална.

Първият филм е „Индустриалецът”- последната творба на един голям майстор на италианското кино, Джулиано Монталдо, който макар и 80-годишен е все така способен да реализира високостойностни продукции. Самият той ще бъде гост на фестивала и ще представи филма си, а веднага след първата прожекция, почитателите ще могат да зададат към него своите въпроси. Разказвайки историята на един предприемач, който преживява криза в семейните си отношения и чиято фирма рискува да стане плячка на банките, режисьорът рисува портрета на днешна Италия в безмилостния свят на крупния капитал, където трупането на пари е властващият закон за аферистите и за финансовите лобита, свят, който поглъща и налага приспособенческо поведение.

Вторият филм, озаглавен „Твърда земя”, е на младия, но вече утвърден, режисьор Емануеле Криалезе, създател на великолепните филми „Новият свят” и „Въздишка”. Филмът бе представен на 68-ия кинофестивал във Венеция през 2011г. и получи Специалната награда на журито. Във филма участват известни, както и непрофесионални актьори, а действието се развива на сицилиански остров на рибари, запазил се почти непокътнат, едва засегнат от туризма, но който все пак започва да променя поведението и манталитета на неговите жители. В същото време на острова заприиждат нелегални имигранти и е въведено новото разпореждане за отблъскване, което задължава моряците да не оказват помощ на тези от тях, изпаднали в беда в открито море. Именно в такава обстановка живее едно рибарско семейство, чийто членове ще бъдат изправени пред решение, което ще промени завинаги тяхното съществуване.

Третата лента представлява документален филм, носещ заглавието „Хващай пътя, бабо”, дело на младия режисьор Дучо Киарини, който разказва историята на баба си Делия Убалди, една от първите жени-предприемачи в италианската шивашка промишленост, която заради своята работа не успява да посвети цялото си време на майчинството. Тя е символ на социалната промяна в италианското общество след втората световна война. Режисьорът влиза дискретно в живота на жената, посредством документални откъси и интервюта, с плахостта, която може да има само внук, проучващ личните истории на собственото си семейство.

В рамките на Фестивала, според утвърдилия се вече от няколко години обичай, ще бъде представена ретроспективата на друг голям майстор на италианското кино: Еторе Скола. От 22 март до 5 април т. г. в кино „Одеон” и в Дома на киното ще бъдат прожектирани 8 от неговите най-интересни ленти, от които ще споменем „Обичахме се толкова много” и „Един особен ден”, с участието на големи италиански актьори като изключителния Марчело Мастрояни и страхотната София Лорен. Много от тези филми са комедии, които ще ни отведат в една Италия много различна от съвременната. Ретроспективата ще има стойност не само в битов, но и в исторически и социологически аспект - тя ще е истинско пътуване назад във времето.
 

More from View Sofia

More Movies & TV