Следва

Double Trouble: Еспадрилите Prada срещу модел на Topshop

Сутрин в 7.00 точно с модела Александър Николов, a.k.a. Alek Sandаr

Трябваха ни точно 5 минути обаче, за да усетим лекотата и позитивизма на този човек...

All fashion преди 12 години

За Alek Sandar, както го наричат всички в модните среди, знаехме, че се развива успешно като модел в Ню Йорк, наскоро е записал дебютен музикален сингъл и че в момента е в България.

След кратка проверка на заниманията му обаче, заинтересоваността ни към него нарасна. Работата с Томи Хилфигър, участията в ревюта на "Ливайс", Джими Чу, Ноа Бекер, "Голдуел", Ричи Рич и "Вела" и артистичното му видео към новата песен с артисти от "Цирк дьо Солей", потвърдиха първоначалното ни подозрение, че не трябва да оставаме равнодушни към личността на това 24-годишно момче.

Когато разбрахме, че е в България, полюбопитствахме какво представлява денят на един действащ модел, с успешна кариера повече навън, отколкото в родината му.

Първо, трябваха ни точно 5 минути с него, за да усетим лекотата и позитивизма на този човек.

Оказа се доста мил и галантен тип и бързо стопли измръзналите ни сетива с добрия си външен вид, който демонстрираше без всякакви претенции, докато вървяхме към офиса на Visage.

Alek Sandar работи с родната агенция от няколко години и, въпреки че рядко си идва за по-дълго от седмица-две тук, не пропуска възможност да се срещне с букъра си, за да обсъдят осъществените до сега проекти или пък предстоящите му бъдещи такива.

Целият предиобед минава леко, неусетно, симпатично.

Малко преди 16.00 часа сме в офиса, където очакват посещението ни.



В работния разговор, на част от който присъстваме, дебютиращият певец обсъжда с букъра на агенцията евентуалните си ангажименти, които го очакват, докато е все още тук и развълнувано показва на iPAD-а си ексклузивни кадри от снимките към видеото на песента му.

Според нас, а и според хората от Visage, фотосите са доста нестандартни и може би щяха да намерят място в някое печатно издание в друга държава, но имайки предвид пазара у нас, едва ли ще бъдат публикувани някъде, особено ако трябва да се плати за това.

Това веднага провокира въпроса ни, какво мисли за сравнението, което правят между него и Лейди Гага в няколко вече публикувани статии в родните медии, свързани с парчето му?

Alek Sandar бързо ни обяснява, че за първи път хората тук са открили прилика с нейния стил, но това не го е учудва, нито може да го обиди. Според него причината тези сравнения да се появят, се крие до голяма степен в това, че в България поп иконата е възприемана като първоизточник на екстравагантни модни идеи, а в Ню Йорк този стил на обличане и дори държане е нещо съвсем нормално, което може да се срещне непрекъснато и никой не го приема като нечия запазена марка,особено на местата, на които Алек ходи.

Сигурно е така, имайки предвид че един от най-добрите му приятели е арт иконата Йозмит, който има собствено шоу в култовия нюйоркски клуб The Box. Там за да си вземеш маса трябва да се изръсиш с поне 4000 долара и то само ако изобщо успееш да влезеш в листата с гости, в която често присъстват имена на звезди от ранга на Мадона и Бионсе. Факт е, че дори самата Гага стартира кариерата си именно като част от тези среди, което е напълно достатъчно, за да приключим да разискваме повече тази тема.



Станало е почти 17.30 часа и бързо се отправяме към следващата задача на Алек.



Той ни обяснява, че имаме среща в „Апартамента" с негова много добра приятелка, която е и текстописка. В момента тя пише текстовете за някои от бъдещите му проекти и трябва да се видят, за да обсъдят нещата.

Почти навреме пристигаме на "Неофит Рилски" 68 и влизаме в “Апартамент“, който отдавна носи славата си на арт средище. Домашно приготвените храни бързо привличат вниманието на Алек, който всъщност се оказва доста гладен. По повод това какво ще яде, подхващаме с охота темата за здравословното хранене.

Професията на модел със сигурност поне малко задължава някакъв режим. Алек ни разказва, че в Ню Йорк, за да се храниш здравословно обаче излиза доста скъпо, освен ако не знаеш някои специални места, които той вече е успял да открие и от които пазарува на доста по-приемливи цени.

Не спазва определен режим. Ходи да тича поне 3 пъти в седмицата и се движи навсякъде с колело, дори когато ходи по кастинги. Понякога, когато прави музика, забравя да яде, дори да спи, но тогава човек задоволява съвсем други свои потребности, според самия него.

"В Ню Йорк хората живеят бързо, днес са тук, а утре ги няма и никой не спира и за секунда... " – твърди младият българин, на когото три пъти за последните 24 години му се е налагало да започва отначало и да се „вписва“ в обстановката.

Първият път започва нов живот едва на 8. Тогава семейството му се мести да живее в Германия, защото бащата,  който е оперен певец и режисьор у нас, получава работа в държавния театър в Олденбург. Тогава му е и най-трудно. "През цялото време, докато живеех там, нямаше и момент, в който да не трябва да доказвам на някой нещо. Най-вече, че въпреки произхода ми, не съм по-неспособен от останалите."

Това не му пречи, когато е на 19, отново да рискува да се подложи на това, заминавайки за Берлин, където записва да учи „Международен маркетинг“. Според него големият град дава и по-големи възможности и това е основната причина да потърси тази промяна. Докато следва в университета, той работи като модел, а паралелно с това записва и музика. Малко известен е фактът, че Алек е един от двамата основатели на лейбъла Splendid Sounds Records в Берлин, чрез който е реализиран последния албум на немската звезда Oscar Loya.

През 2010 г. Алек решава да замине за Ню Йорк и да пробва късмета си в страната на неограничените възможности. За разлика от не особено големия успех, който има кариерата му на модел в германската столица, в Голямата Ябълка той бързо бива забелязан и първият му професионален ангажимент е за самия Томи Хилфигър.



Оттогава нещата в живота му започват да придобиват съвсем различен вид, артистът в него усеща, че на това мястот ще бъде разбран и че духът на този град му носи точно емоцията, от която има нужда.

Следват множество от преживявания и случки, докато успее да се адаптира . Едни от най-невероятните му истории, сякаш извадени от някой Холивудски филм, са за хората, с които се е налагало да живее през последните години. Въпреки че не всички имат щастлив край, те са го му дали много по-трезв и различен поглед върху нещата. Александър вярва, че Вселената се подрежда по определен начин, с единствената цел да те научи на нещо и въпреки трудностите, които е имал по пътя си дотук, той едва ли би избрал по-лесен път за себе, защото тогава нямаше да стане човекът, който е.

Но както се казва... това е дълга история. А навън вече е тъмно и вече е време за следващата точка от дневн-вечерния ни ред - българският финал на Евровизия.

След като приятелката на Алек, която трябваше поне преди час и половина да е дошла, вече е при нас, всички заедно се отправяме към НДК, където ще гледаме изпълненията на финалистите на живо.



В 20.30 часа, като по часовник, започва концертът. Всеки един участник в програмата намира място в разговорите, които водим между песните. Оказва се, че въпреки редките си идвания, 24-годишният изпълнител е доста запознат с това какво се случва на родната сцена, а и не само... оказва се, че е доста запознат с нещата, които се случват изобщо в България.

И така, от дума на дума и от песен на песен, часът неусетно става 23.00 и финалът на церемонията вече е съвсем близо.



Изглежда това, че Софи Маринова е победителят не притеснява Алек, който дори твърди, че тя се е справила доста добре. Харесваме толерантността му, това е нещо, което на много хора у нас липсва, но той като гражданин на света явно се е научил да пренебрегва предразсъдъците, както и да не отдава голямо значение на произхода, расата или религията на хората.

Почти полунощ е и е време да се разделим, но сякаш имаме да си кажем още много неща. И ще си ги кажем, само че в друг ден и на друго място, но за днес този дълъг разговор май ни стига.

Обикновено мястото, на което завършва денят на Александър, е Culture Beat. Питие, готина музика и на следващия ден, който обикновено започва след 2 часа следобед, програмата е същата - среща по работа, среща с приятели и среща за хубаво питие.

А ние с интерес продължаваме да следим кариерата на Алек като модел и успешните му изяви в Ню Йорк и по света. И пожелаваме успех!
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.