Следва

Свят на нощ

"Събота"

Събота, 15 Февруари 2003 г. В Лондон се подготвя една от най-внушителните демонстрации в Европа...

Галерии преди 16 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Събота, 15 Февруари 2003 г. В Лондон се подготвя една от най-внушителните демонстрации в Европа срещу войната в Ирак.

Неврохирургът Хенри Пъроун – преуспял в професията си, щастливо женен, с две талантливи деца, разтревожен най-вече за състоянието на света след атентатите от 11 Септември – очаква да прекара един приятен свободен ден заедно с най-близките си хора.

Докато по улиците се стичат милиони демонстранти, Хенри претърпява леко транспортно произшествие и се сблъсква с Бакстър – съмнителен тип, който се опитва да го обере и у когото професионалното око на хирурга открива неизлечимо заболяване.

Въпреки добронамереното отношение на Пъроун, Бакстър е убеден, че лекарят просто се опитва да го унизи, затова го “посещава” в дома му – и драмата започва. Хенри трябва да спаси семейството си и да реши дали да спаси и живота на Бакстър.

“Събота”<@SITE_URLstrong> е нестандартен роман, в който съпрузите се обичат и нямат професионални проблеми, поколенията не са в конфликт, науката на бащата успешно съжителства с музиката на сина и поезията на дъщерята.

На този фон, нахвърлян без нито един сантиментален щрих, темите за съдбата, за прозрението, за крехкостта на човешкия живот, за насилието и терора, за сложността на съвременния свят са развити с проникновеност и разказваческо умение, присъщи на писател с необикновена дарба като Макюън.

Издателство Colibri<@SITE_URLa>

More from View Sofia

More Галерии