Следва

Трансформърс: Представи си Софи Маринова

Карл и кубизмът в колекцията на Chanel есен-зима 2012/13. Какво мислиш за нея?

По време на Парижката седмица на модата Карл Лагерфелд издига на пиедестал костюмът от три части – сако, панталон и пола, за сезон есен-зима 2012/13.

All fashion преди 12 години

С всяка колекция ни изумява. Тази е поредният пример.

По време на Парижката седмица на модата Карл Лагерфелд издига на пиедестал костюма от три части – сако, панталон и пола, за сезон есен-зима 2012/13. Неговата отдавнашна заигравка с мъжко-женското начало продължава и в тази колекция. След първоначалните тъмни тонове от сив и зелен туид, виждаме цветните петна червено, горчица и лилаво. Казваме „петна”, защото като цяло тази зимна колекция вдъхва мрачно настроение. Карл се обръща към тъмната си страна и ни предлага типични за зимата плътни материи и напластявания с доста минорно звучене.

Палтата са с преувеличен обем (обемът е водеща тенденция в Париж), както в дължината, така и в кройката, при която акцент са различните форми на ръкавите. Самият дизайнер признава, че е вдъхновен от чешкия кубизъм по отношение на причудливите ръкави – виждаме конусовидни форми при китките и необикновени ъгловати буфани в горната част на палтата. Абстрактната нишка на кубизма можем да видим и от цветните металически многоъгълници при някои модели, което доста наподобява разноцветен витраж.

Колкото до друг основен герой в колекцията – полата, независимо дали тя е с А-образен силует, или е тясно мини, дизайнерът я съчетава със слим фит панталони като задължителен елемент от визията за идната есен.

Харесахме бляскавите модели в синьо и ефирните шифонени рокли и блузи, които придават нужната женственост и грация на колекцията, но все пак тъмните туидени костюми играят водещата роля за следващата есен според Карл.

Една триизмерна колекция, която съчетава дуализма с абстрактното и ни доказва, че модата може да преобърне практичната си страна към нови течения в изкуството.

Ъгловатият характер на Лагерфелд се влива в мрачните краски на есенните му предложения и ни подтиква към противоречиви размисли по отношение на френската класическа естетика. С удоволствие приветстваме подобен род нетрадиционни колекции, но ще очакваме по-позитивни решения от Карл за в бъдеще.

Е, сигурно си разгледал внимателно галерията горе, сега вече можеш да ни споделиш какво мислиш за колекцията. Чакаме мнението ти!

Още от Париж:

Виж Christian Dior, Vivienne Westood и Stella McCartney на седмицата на модата в Париж

Виж Директно от Париж: Dries Van Noten и разкошът на Азия

Виж Директно от Париж: Пълната колекция на Lanvin и 10 години успех на Албер Елбаз 
 

More All fashion