Следва

Трансформърс: Представи си Софи Маринова

Карл и кубизмът в колекцията на Chanel есен-зима 2012/13. Какво мислиш за нея?

По време на Парижката седмица на модата Карл Лагерфелд издига на пиедестал костюмът от три части – сако, панталон и пола, за сезон есен-зима 2012/13.

All fashion преди 12 години

С всяка колекция ни изумява. Тази е поредният пример.

По време на Парижката седмица на модата Карл Лагерфелд издига на пиедестал костюма от три части – сако, панталон и пола, за сезон есен-зима 2012/13. Неговата отдавнашна заигравка с мъжко-женското начало продължава и в тази колекция. След първоначалните тъмни тонове от сив и зелен туид, виждаме цветните петна червено, горчица и лилаво. Казваме „петна”, защото като цяло тази зимна колекция вдъхва мрачно настроение. Карл се обръща към тъмната си страна и ни предлага типични за зимата плътни материи и напластявания с доста минорно звучене.

Палтата са с преувеличен обем (обемът е водеща тенденция в Париж), както в дължината, така и в кройката, при която акцент са различните форми на ръкавите. Самият дизайнер признава, че е вдъхновен от чешкия кубизъм по отношение на причудливите ръкави – виждаме конусовидни форми при китките и необикновени ъгловати буфани в горната част на палтата. Абстрактната нишка на кубизма можем да видим и от цветните металически многоъгълници при някои модели, което доста наподобява разноцветен витраж.

Колкото до друг основен герой в колекцията – полата, независимо дали тя е с А-образен силует, или е тясно мини, дизайнерът я съчетава със слим фит панталони като задължителен елемент от визията за идната есен.

Харесахме бляскавите модели в синьо и ефирните шифонени рокли и блузи, които придават нужната женственост и грация на колекцията, но все пак тъмните туидени костюми играят водещата роля за следващата есен според Карл.

Една триизмерна колекция, която съчетава дуализма с абстрактното и ни доказва, че модата може да преобърне практичната си страна към нови течения в изкуството.

Ъгловатият характер на Лагерфелд се влива в мрачните краски на есенните му предложения и ни подтиква към противоречиви размисли по отношение на френската класическа естетика. С удоволствие приветстваме подобен род нетрадиционни колекции, но ще очакваме по-позитивни решения от Карл за в бъдеще.

Е, сигурно си разгледал внимателно галерията горе, сега вече можеш да ни споделиш какво мислиш за колекцията. Чакаме мнението ти!

Още от Париж:

Виж Christian Dior, Vivienne Westood и Stella McCartney на седмицата на модата в Париж

Виж Директно от Париж: Dries Van Noten и разкошът на Азия

Виж Директно от Париж: Пълната колекция на Lanvin и 10 години успех на Албер Елбаз 
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.