Следва

Коя е новата водеща на "Часът на мама"?

Петте любими книги на писателя Захари Карабашлиев

Той е определян от мнозина като най-добрият съвременен български писател...

Books преди 12 години

Захари Карабашлиев е определян от мнозина като най-добрият съвременен български писател.
 

След появата на романа му "18 % сиво", той се сдоби с множество почитатели и дори с предложение за екранизация на книгата му. В момента братя Чучкови ("Тилт") работят по филма, а писателят пише неговия сценарии. 
 

Всъщност Заро има съвсем различни бъдещи планове, но те са свързани по-скоро с драматургията и на този етап той не иска да говори за тях. Но все пак очакваме да е нещо наистина добро, защото живеещият в Сан Диего писател е автор на две пиеси до сега – отличената с "Аскеер" "Неделя вечер" и провокиралата двуполюсни мнения "Откат".
 

Първите си критически текстове и разкази Захари написва, докато учи българска филология в Шумен. Публикува в "Литературен вестник", "Литература, изкуство, култура", участва в национални студентски конкурси и печели първи награди. През 1997 г. заминава за САЩ. Учи художествена фотография в университета в Охайо, работи с джаз музиканти, снима и продава. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино и театрални работилници. Пише драматургия на български и английски.
 

През 2008 г. излиза и първия роман на Захари Карабашлиев — "18% сиво". Той е преиздаван 9 пъти, печели наградата "Роман на годината" на фондация ВИК и наградата "Цветето на Хеликон" за най-продаван роман на издателството през годината. Книгата е сред стоте най-любими на българите в кампанията "Голямото четене".

Втората му книга "Кратка история на самолета" излиза през 2009 г. и печели литературната награда "Хеликон". През 2010 г. пише детската книжка "Приказка" в съавторство със съпругата си Силвия Карабашлиева. В края на 2011 г. Заро издаде и книгата "Симетрия", която е сборник съдържащ в себе си 13 разказа.


Ние горещо ти препоръчваме да прочтеш някоя от книгите на Захари Карабашлиев, ако още не си, защото сме сигурни, че няма как творчеството му да не те докосне. Попитахме Заро обаче, кои са книгите, които са докоснали него. Вижте какво ни отговори той: (бел.ред. Писателят изрично подчерта, че това не са петте най-любими, а просто пет от най-любимите му книги)

 

1."Алексис Зорбас", Никос Казандзакис


Великолепно разказване. Роман, в които философия, религия, вяра, любов, изток, запад, страст и хумор се срещат в неповторимия образ на Алексис Зорбас. Казандзакис създава не просто художествен герой, а мощен литературен архетип, мисля един от последните такива в Европа. Интересен е факта, че Казандзакис загубва само с един глас Нобеловата награда през 1957 г, но тогавашния лауреат Камю благородно признава, че Казандзакис е заслужил тази награда повече. Съгласен съм с Камю, макар “Чужденецът” да беше любим мой роман като студент.


2. "Лолита", Владимир Набоков


Един от най-мощните романи на 20-ти век. Триумф на език над общество и морал. Окончателна победа на стила над тематиката. И отново, както у Казандзакис – нов литературен архетип, който се превръща в нарицателно.


3. "Ана Каренина", Лев Толстой


Каквото има да бъде казано за любов, изневяра, семейство и чест, най-вероятно може да бъде намерено
между тези страници.
 

4. "Балада за Георг Хених", на Виктор Пасков


За мен това е най-голямата малка българска книга. Има четива, които те обезоръжават с недосегаемостта си. Има и такива, които те карат да искаш да пишеш. Тази повест направи за мен като писател повече, от всяка друга
българска книга от това време.


5. Библията. (по-точно четирите евангелия от Новия завет, както и някои книги от Стария - Книга Еклесиаст, Песен на Песните, Йов, Соломон, Лот и т.н...)


Трудно е с няколко думи да обяснявам защо, а и трябва ли? 

 

Виж още:

Петте любими книги на писателя Радослав Парушев

Петте любими книги на писателя Богдан Русев
 

More Books