Следва

Безкрайните възможности на спортното яке Prada

МИНАЛОТО: Коженото яке в кадър и защо всички го обожават

Вдъхновихме се от упойващия му мирис и днес ще те върнем назад в историята на най-емблематичните кожени якета

All fashion преди 12 години

По време на нестабилните пролетните дни имаме един верен приятел, който никога не излиза от мода – коженото яке. Вдъхновихме се от упойващия му мирис и днес ще те върнем назад в историята на най-емблематичните кожени якета.

Трудно е да си представим, че тази удобна дрешка датира от далечната 1900 година, когато е носена предимно от военни и пилоти и е спечелила името „бомбър”.

Кожата е устойчива на екстремни климатични условия и поради това е била много нужна на авиаторите. Не може да не признаем, че този тип яке е зареден с определена доза тестостерон и дори адреналин, който свързваме със самолети и мотори.

Може би заради това през втората половина на XX век якето добива популярност предимно в мъжкия гардероб, благодарение на хитови екранни продукции. Сред тях са драмата „Дивият” (1953) с Марлон Брандо, незабравимият мюзикъл „Брилянтин” (1982), където Джон Траволта изпълва всички момичешки фантазии и стигнем да червения блейзър на Брад Пит в „Боен Клуб”(1999). Паметната роля на Харисън Форд в поредицата за Индиана Джоунс от 80-те години нямаше да е същата без мъжкарското излъчване на коженото яке.

През 1983 година Кралят на попа Майкъл Джексън заснема клипа за касовия хит „Трилър” с червено кожено яке, което миналата година бе продадено на търг за 1.8 милиона долара. На това му се казва фетиш.

Независимо дали завладява филмите или поп културата, тази връхна дреха завинаги ще се свързва с удобство, стил и нотка на бунт както в мъжкия, така и в дамския гардероб.
Щом вече повече от век коженото яке властва в ежедневното облекло, значи можем категорично да му дадем етикета „господар на вечността”.

Очаквай от нас пълен списък на най-страхотните кожени якета в София в специална селекция другата седмица!

Виж тенденцията при коженото яке тази пролет>>

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.