Следва

23 март, петък

Овчарски пай с кайма и грах

За петъчната вечер ще използваме повече продукти, но такива, каквито всеки има в хладилника, а резултатът е също толкова вкусен

Food преди 12 години

За петъчната вечер ще използваме повече продукти, но такива, каквито всеки има в хладилника, а резултатът е също толкова вкусен. Рецептата е много разпространена по света и има различни варианти, дори изцяло вегетариански. Хубавото е, че е подходяща и за начинаещи кулинари, защото с нея няма как да сбъркаш.

Нужни продукти:

1 кг картофи, обелени и нарязани на дребно
2 с.л. сметана за готвене
1 голям жълтък
½ ч.ч. пилешки бульон
Сол и пипер на вкус
650 гр телешка кайма
1 морков, нарязан на дребно
1 глава лук, на дребно
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. телешки бульон
2 с.л. сос Уорчестър (по желание)
½ ч.ч. замразен грах
1 с.л. червен пипер
2 с.л. накълцан магданоз

Начин на приготвяне:

Свари картофите в солена вода за около 12-15 минути и ги отцеди. В купа смеси сметаната, жълтъка, сол и пипер и пилешкия бульон с картофите. Смеси ги до получаване на каша.
Докато картофите врат може да позапържиш каймата в тиган, подправена със сол и пипер, като изчакаш да покафенее. Добави моркова и лука към нея.

В друг малък съд разтопи маслото на слаба температура и добави брашното, а после и соса Уорчестър с телешкия бульон. Нека се сгъсти за около 3-5 минути. Добави го към каймата с моркова и лука и изсипи към всичко граха.

Загрей фурната на висок градус и в дълбок съд сложи каймата и върху нея картофената смес. Поръси с червен пипер и нека се опече, докато покафенеят картофите.
Като е готово, отгоре гарнирай с магданоз и сервирай.

Това ястие наподобява нашата мусака, но си струва да го опиташ и да нагостиш близки и приятели в петък вечер.
 

More Food