Следва

Международен ден на детската книга

Нощни културни събития

...поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства.
разбиране, че поезията е изкуство, което осъществява връзки с всички останали.
не просто фестивал за съвременна поезия у нас, но и единственият международен...

Events преди 12 години

...поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства.
разбиране, че поезията е изкуство, което осъществява връзки с всички останали.
не просто фестивал за съвременна поезия у нас, но и единственият международен...

В четвъртък (29 март) от 22:00 ч. в програмата „Нощ на поети” ще сепредстави Иван Ланджев ­– българският участник в миналогодишното издание намеждународния фестивал „Days of Poetry and Wine” („Дни на поезията и виното”) в Словения: едно от най-важните поетични събития в литературния календар на Европа. Иван Ланджев е победител в националните конкурси за поезия „Веселин Ханчев” и „Южна пролет”. Дебютната му стихосбирка „По вина на Боби Фишер” (2010) беше номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов”.



В петък (30 март) от 22:00 ч. в рамките на програмата „Студио Х” ще има прожекция на видеодокументация от фестивала Sofia Underground. Фестивалът съществува от 1997 г. и е основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011). Първите няколко издания на Sofia Underground се провеждат в подземията на НДК, откъдето идва и името на събитието.

Те оставят силна следа в културния живот и историята на съвременното изкуство в България, предоставяйки дебютна сцена на десетки автори от т.нар. „изгубено поколение”, които по-късно развиват успешна творческа кариера в чужбина. Прожекцията на видеодокументация от фестивала има за цел да припомни и запознае публиката с формата и съдържанието на събитието, защото предстои специално издание в памет на Руен Руенов.

То е организирано от Йово Панчев чрез Studio Dauhaus (неформална платформа за съвременно изкуство и независима култура). Sofia Underground 2012 обединява две теми или концепции, предложени от основателя приживе. Това са „Обосновани действия” и „Източният въпрос”.



В събота (31 март) от 22:00 ч. в програмата „ПроZZи” ще се представи носителят на Годишната награда на Европейския съюз за литература Калин Терзийски. Авторът на „Има ли кой да ви обича”, „Любовта на 35 годишната жена”, „Алкохол” и „Лудост” обещава да изненада публиката, както само той умее…

Международният фестивал София: Поетики, съчетаващ поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства, е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019.

Събитието ще се проведе в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (София, площад Славейков 11) за тази седмица.

 

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.