Следва

No Pants, No Problem

Карл Лагерфелд: Джаки Кенеди носеше фалшив Шанел

Дали е възможно и как изобщо може да се случи - прословутият розов костюм, онзи, с който Джаки e облечена по...

All fashion преди 11 години

Дали е възможно и как изобщо може да се случи - прословутият розов костюм, онзи, с който Джаки e облечена по време на убийството на съпруга й, е чист фалшификат?

По думите на Лагерфелд, това е точно така. Дали обаче може да се вярва напълно, все пак става въпрос за първата дама на Америка? Нито е имала проблем да си купи костюм от Мадмоазел, нито, имайки предвид стиловите й умения и характер, би се причинила подобно нещо.

На втори април, втория брой на печатното издание на Style.com пусна, между многото други материали, интересен разговор между Карин Райтфелд и Карл Лагерфелд, в който основното ударение пада върху темата за оригиналността на световноизвестния костюм на госпожа Кенеди. Ето част от разговора:

Карин Ройтфелд: “Първото сако Шанел, което видях, и за което знаех, че е Шанел, беше по телевизията. Розовото, носеше го г-жа Кенеди.”

Карл Лагерфелд: “През 1963. То беше фейк, абсолютно точно изкопирано от Cassini. Тя имаше истински Шанел, сестра й ги поръчваше и тя ги шиеше. Имаме всички доказателства за това.”

И така, Националният архив на САЩ, където се пази дрехата, и ръководството му, вероятно се чувстват леко нелепо в този случай. Факт е, че това не е първият път, в който иконичната дреха се поставя под обстрел с обвинението, че е фалшива. Дори авторката на книгата за Коко Шанел - The Legend and the Life - Жустин Пикардие /лично опълномощена от Шанел за авторството/ твърди, че независимо, че всички материали за костюма са действително от модна къща Шанел, “костюмът бе скроен и ушит за Кенеди при Chez Ninon, като е използвана системата ‘line for line’, внедрена от самата Шанел. Т.е. нещо, което изглежда като патица и ходи като патица, но не е точно патица.

Въпреки че причините за подобен избор от Джаки О. са все още неясни, може да се предположи, че се опират на идеята за патриотизъм. Като носи, в качеството си на съпруга на президента нещо, ушито в Америка, а не във Франция. В това има известен смисъл, независимо, че конкретно този костюм изглежда напълно шанелски, а Шанел е френска марка. Какъвто и да е случаят обаче, дали е Шанел или не е Шанел, факт е, че тази дреха е носена от вдовицата на американския президент точно в деня на убийството му, ден, след който нищо вече не е същото.

Исторически костюм, за който винаги е интересно да се спори, особено ако страните по спора се казват Карин и Карл.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.