Следва

Звездни мами

Еволюция на вечността: Как високият ток се превърна във фетиш и защо го обожаваме

Високи токчета - думи фетиш, сякаш вечни и с магическа сила. Всички ги имаме в шкафа, повечето ги обожаваме, други не можем без тях, трети ....

преди 11 години

Още древните гърци извисяват Афродита на платформи. Векове по-късно венецианските куртизанки използват високи обувки за прелъстяване, а при Луи XIV червените токчета са белег за благородническо потекло. След Втората световна война тънкото високо токче навлиза в модата и остава там завинаги.

Защо точно тогава? Според историците, кабаретните момичета със секси високи токчета са тези, които оцветяват  сънищата на войниците на фронта. В това време съпругите им вкъщи използват ниски удобни обувки за домашната си дейност. Това е моментът, в който тънките, почти като игла високи токове, които имат качеството да правят глезена фин, прасеца - слаб, а стойката - прелъстителна, влизат в играта на съблазняване и се превръщат в неизменен атрибут на женствеността и сексапила.

След войната, когато нормалното мирно ежедневие е вече факт, жените генерално посягат към токчетата. От 1950-те насам тази обувка завладява модния свят напълно.

Валери Стийл
, директор на музея към Модния институт по технологиите в Ню Йорк, споделя: ”Предполагам, че токчето е създадено от повече от един италиански обущар, вероятно в сътрудничество с френски дизайнери.”

Произходът на токчето може и да е неясен, но технологията на правенето му е известна и доста сложна. Дизайнерите използвали специална преса, за да внедрят метални пластинки в пластмаса, която да бъде безопасна при ходене.

С времето токчетата изтъняват до размер на кабърче и стават емблема на френската висша мода. През 60-те години са пренебрегнати, но впоследствие порно индустрията ги възражда. Така през различните десетилетия тяхната сила все повече се затвърждава, докато по време на и след сериала „Сексът и градът” достигат ранг на неизменен фетиш.

Макар че варират във височината си, токчетата продължават да олицетворяват силната самоуверена жена.
Те правят една дама „по-висока, по-слаба, секси и подчертават извивките й”, казва Стийл.

Наследството на токчето, наречено на италиански със звучната дума стилетто, научаваме от разговор с Патриша Фийлд, дизайнер костюми в „Сексът и градът”. Интервюто достига до нас благодарение на nytimes.com.

Какво представлява токчето?
Токчето е специфичен стил. То е форма, не височина. Токчето има форма на чаша за шампанско, като може да е във всякакви височини.

Защо е толкова разпространено?

Това е най-секси, женствената форма. Формата на токчето кореспондира с формата на тялото. Докато квадратното токче придава повече сила и власт, то тънкото е доста по-женствено.

Дали някога ще стане демоде?

То е класика. Понякога е изключително модерно, друг път по-малко, но никога не излиза от мода.

Имате ли си любим чифт обувки с токчета?
Най-любими са ми чифт от 1962 година на Charles Jourdan. Токът е около 10 см, а обувката е с отворен пръст. Тогава ми струваха 80 долара, но все едно бяха днешните 800.

Дали токчето има противници?

Има различни жени, някои не могат да издържат да ходят на токчета, особено на тънки. Не може да насилиш някого, при положение, че не му е удобно.

Ами мъжете? Дали токчето може да стане и мъжка обувка?
Може би, ако облеклото стане същото като от епохата на Моцарт.

Какво му е особеното на това?
С времето облеклото на хората се опростява, става по-функционално. Така е устроен светът. Аристокрацията вече е минало.

Ние със сигурност не бихме могли да живеем без любимите си обувки с тънко токче, и затова ни се ще да сме сигурни, че то ще задържи водещите си позиции години напред.
 

More from View Sofia

More