Следва

Албена Вулева е бременна

Напусна ни големият Наум Шопов

Големият актьор почина на 81-годишна възраст...

 

People of art преди 11 години

Големият български актьор Наум Шопов почина днес в Правителствена болница на 81-годишна възраст.
 

Актьорът страдаше от исхемична болест на сърцето и атеросклероза. Преди две години претърпя тежка операция, когато му бяха поставени три байпаса. Сърцето на Наум било доста увредено, но тази своевременна намеса успяла да го върне към живота.
 

За съжаление талантът на българския театър е постъпил в лечебното заведение преди три дни отново заради същите проблеми със сърцето, но този път не успял да се пребори със смъртта.
 

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. По-късно в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Шопов няма завършено висше образование. Съпруга му е актрисата Невена Симеонова.
 

Синът му, Христо Шопов, също е известен актьор, и дъщеря му, Лиза Шопова, е актриса.
 

В първите няколко години след Стара Загора - отначало в Бургас и Пловдивския театър, а след това във София, актьорът не получава сериозни актьорски задачи и играе предимно в миманса. Затова за същински старт на кариерата може да се приеме постановката на "Чудак" по Назъм Хикмет във Военния театър под режисурата на Леон Даниел през 1958 г., където остава повече от три десетилетия. През 1989 г. Шопов преминава в трупата на Народния театър. Носител на множество награди, между които АСКЕЕР (1993 г.) за водеща мъжка роля в "Последният запис" и АСКЕЕР (2003 г.) за цялостно творчество.

 

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев, и е играл Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап и много други.


В киното е изиграл повече от 60 роли - незабравими образи във филмите "Крадецът на праскови" (1964), "Инспекторът и нощта" (1963), "Цар и генерал" (1966), "Случаят Пенлеве" (1968), "Иконостасът" (1969), "Вилна зона"(1975), "Топло" (1978), "Бащата на яйцето" (1991), "Граница" (1994) и много други.

През 2010 г. получава Държавна награда ,"Паисий Хилендарски".
 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра