Следва

С френски стил и любов към детайла: French Boudoir или мечтата на всяка дама

ТРУД INTERNATIONAL

Изложба, посветена на труда, се открива на 1-ви май в софийската галерия 1908 

Events преди 12 години

В петата си самостоятелна изложба Труд INTERNATIONAL Кирил Кацаров търси своята изява в пост-тоталитарния плакат, представяйки серия колажи, базирана на ретро соц. плакати за културата на труда.

Верен на концептуалното изкуство, художникът отново представя строго идейно ядро, около което оформя новите си творби. В духа на 1-ви май водеща тема е ТРУДЪТ, като този път артистът ни представя една по-различна гледна точка, техники и използвана медия, от тези които сме свикнали да виждаме. Арт-проектът акцентира върху взаимодействието на модерните времена със стереотипите на соц. епохата, използвайки необичайна визуална стилистика и интернационална лексика.

Труд INTERNATIONAL е своеобразен сблъсък на настоящето с миналото в търсене на пресечната им точка, от която да се роди бъдещето. Авторът е илюстрирал съвсем буквално този интеркултурен сблъсък и в цветово, и в стилото отношение. Сивото от соц. епохата среща ярките цветове на настоящето, а скучната дидактика в лозунгите се натъква на весела и малко разюздана съвременна митология от модерни слогани, филмови реплики или просто игра на думи. Използвани са и няколко издържали проверката на времето латински поговорки.



Сюжетите, за които разказват колажите, са микс от различни културни пластове и архетипи: работна етика и морал, екология и бедствия, криворазбрани ценности, еротика, приказни герои, модерни митове и т.н… Всеки един постер съдържа в себе си оригиналния лозунг на български, както и съвременно мото на друг език: английски, немски, френски, испански, италиански, латински и др.

Това обаче не е само арт-проект за труда, работните норми и живота по принцип, това е един вид интеркултурен електро-шок, който цели да разтърси уморения свръх-информиран човек на 21-ви век и да го приведе в състояние на лека дезориентация. Затова и творбите са сякаш препълнени със съдържание, образи и информация. Целта на този богат контекст е да „рестартира“ за малко съвременния индивид и да му даде възможност да „види“ отвъд визуалната конкретика. Там където цари свобода от стереотипите и шаблонните модели на възприятие. Там където всяко едно изкуство би трябвало да води хората…

Поставени са и типичните метафизични въпроси: Кога свършва работата и къде започва удоволствието, могат ли и двете да съществуват като едно цяло или това е поредният съвременен мит?



Кирил Кацаров е нестандартен художник, представител на модерните времена. Той създава нов арт формат като превръща картината в алтернативен рекламен носител, за да изследва границите на изкуството и комерсиалния принцип. Серията изложби под името „Място за вашата реклама” представиха автора като авангарден творец, смело експериментиращ с модерното изкуство.

През последните три години артистът реализира четири самостоятелни изложби живопис в столични галерии: “Триадис”, Национален арт център „Форум”, Галерия 1908 и Клуб 365. Професионален рекламист, той преоткрива себе си и като съвременен артист, наричайки този кръстопът „свой житейски избор”.

Негови картини притежават Левон Хампарцумян, Красен Станчев, Калин Врачански, Нешка Робева, FOX International Channels, както и частни колекционери от Сан Франциско, Париж, Ню Йорк и др.

Изложбата ТРУД INTERNATIONAL ще бъде открита на 1-ви май от 19.00 часа в столичната галерия 1908 на ул. Ангел Кънчев 1 и ще продължи до 12-ти май.

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?