Следва

Кейт Хъдзън прощава на Стела Макартни за несполучливата й рокля на Оскарите през 2001-ва

Ива Янкулова, Николай Божилов и куп млади дизайнери развихриха въображението си под мотото "TECH MODE"

Млади дизайнери демонстрираха смели облекла в традиционното благотворително модно ревю "Пролет в Мото-Пфое"...

All fashion преди 11 години

За шестнадесети път се състоя традиционното благотворително модно ревю "Пролет в Мото-Пфое", което тази година премина под мотото TECH MODE.
 

Това е една от запазените корпоративни марки на компанията, която от 1996 г. насам всяка година набира средства, за да направи по-щастлив бала на абитуриенти без родители от контингента на Българския червен кръст.


Дефилето представи творческата индивидуалност и нестандартния поглед към модата на 20 от най-младите български дизайнери – бакалаври и магистри от Националната художествена академия, специалност "Мода", възпитаници на проф. Мая Богданова.
 

На подиума всеки един от тях разкри собствените си светове от фантазии и мечти, които водят по различни пътища. Пътища, които откриват различни култури, в които всеки един от нас търси вдъхновение с помощта на изящното изкуство, философията, архитектурата, дизайна, литературата, музиката, поп културата и субкултурата, екологията... Модели, вдъхновени от индустриалния дизайн, но с фокус върху модата.



Кристина Лалчева с тоалетите си от колекцията "Фабричен инцидент", Кремлина Колева със своя "Поглед през обектива”, Анна Сидова с облеклата от колекция "Път”, Явора Геориева с иновативната си нежност, "Градската джунгла", в която скочи Александър Недев, най-синьото синьо, с което ни погълна Ина Чокова, препратките към римските цифри, която направи Борислава Каменова и разбира се уникалните творения на Николай Божилов наистина ни впечатлиха.


Прекрасната Ива Янкулова, която пък с тоалетите си ни отведе в свят на очакване, нежност, любов, страст, болка и драматичност точно като истинска „Рок балада”, сподели специално за ViewSofia от къде се е вдъхновила за нейните тоалети, които също бяха разходени по подиума.


 

V.S. Малко сме изненадани да те видим зад кулисите в ролята на дизайнер, но и от тази страна се справяш чудесно... Как се казва колекцията, която представи тази вечер?

И.Я. Колекцията се казва "Рок балада".


V.S. Колко са общо тоалетите, които са включени в нея?
И.Я. Засега готовите неща са тези два тоалета, които видяхте, но на дипломното ревю, което ще е на 6 или 7 юни, както аз, така и моите колеги трябва да представим по 7 готови аутфита. Сега завършваме и това ще бъдат финалните дипломни проекти, за които ни остава само месец.
 

V.S. А от къде ти дойде вдъхновението за тази важна колекция? Роклята, която показа наистина се хареса много.
И.Я. Много се радвам за това. Истината е, че аз го разбрах още като я донесох и всички моделки едва ли не "се сбиха", за да я облекат. Момичетата се чувстват принцеси в нея.


Всъщност самата тема на ревюто може би не предполага роклята да е толкова романтична, но на мен ми харесва този контраст. Плюс това и рок музиката ми е много на сърце и вдъхновението ми дойде най-вече оттам.


Искам да кажа, че съм много впечатлена от нещата, които са направили и моите колеги. 


V.S. По някакъв начин виждаш ли конкуренция в тяхно лице?
И.Я. 
Смятам че правим неща за различни таргет групи. Моите дрехи са по елитарни, исках да направя скъпарска колекция, защото просто така ми дойде.
 

V.S. Имаш ли любими дизайнери, които ти служат по някакъв начин за пример?
И.Я. Alexander McQueen и John Galliano. Може да ви звучи изтъркано, но това наистина са моите любимци.


V.S. Кой беше моментът, в който реши че ще се занимаваш с правене на дрехи?
И.Я. Когато завърших исках да кандидатствам в НХА, но не знаех точно какво. В крайна сметка винаги съм била по-добра в скиците и в портретите, и то си дойде логично да попадна в приложния факултет. Оказа се, че той се води и по-преспективен. Според мен обаче изящният факултет остава недооценен, защото в него правят уникални неща, за които в чужбина хората биха дали милиони, но тук в България, нещата не стоят точно така...
 

V.S. Не важи ли това и за дизайнерите? Ти как се движиш по тази криволичеща линия на комерсиализма?
И.Я. Нестандартно мисля, но и комерсиално. Мисля го и това нещо определено. Например, не правя толкова асиметрии или пък не шия от платове, които са неносими или не могат да се почистват. 

V.S. Как се справяш с ангажиментите, които имаш около снимките на "Отплата", моделството, работата по колекцията?
И.Я. Справям се, но понякога трябва да се лишавам от някои неща. Например сега всички колеги ще излязат след ревюто, а аз утре сутринта имам снимки за AMICA и няма как да си го позволя.


Хубавото е, че свършихме със снимките на първия сезон на "Отплата". Приключихме точно когато трябваше, за да мога сега изцяло да се отдам на дипломния си проект.

 

 

 

More All fashion