Следва

Anthony Pappa - гуруто на прогресив хауса

Пл. „Славейков” – пазарът на просветата

Площад „Славейков”, към който гледа нашият офис прозорец, е обект от националното ни културно наследство...

Галерии преди 16 години
В контратеза на убежденията на пазарния критик, постоянни сергии с книги има във всички световни столици.

Общо взето, това е единствената форма на сергийлък, която се приема като достатъчно културна, за да кипи по най-централните градски улици и площади в Европа.

Площад „Славейков”<@SITE_URLa>, към който гледа нашият офис прозорец, е обект от националното ни културно наследство. Първи сведения за неговото обособяване намираме през 1515 г., когато той е значително по-малък и под названието Кафене баши.

Площадът е създаден по пътя на мъченичеството на Св. Георги от Кратово, който се чества на 11 Февруари.

Преди 500 години на това място е имало конак и джамия.





От Освобождението до наши дни площадът е преустроен редица пъти, като основното му устройство и по-старите постройки датират от 30-те години на 20-ти век. Тогава тук е била и къщата на Петко Р. Славейков, възрожденският писател, на който по-късно ще бъде прекръстен площадът.

През 1998 площадът се реновира по програмата "Красива България"<@SITE_URLstrong> и придобива сегашния си облик.

И оттогава можете да видите двамата Славейкови – баща и син, овековечени на пейката, където биха разисквали делата си и до днес...

Пазарът за книги, или т.нар. книжна борса, има наченки от десетки години назад. Днес той продължава да съществува, въпреки множеството проблеми, които възникнаха напоследък.

Най-лошият сред които, разбира се, може да бъде намаляването на поребителския интерес.

Носи се мълва за наем от 2000 лв. на месец за търговска площ, ниската покупвателна способност на населението, особено просветеното, и какво ли още не...

С една кратка разходка на пл. „Славейков”<@SITE_URLstrong>, освен най-новото от света на книгите и учебните помагала, можете да откриете и детски книги от златното българско минало, софтуер, редки антикварни издания, стари броеве на периодични издания от цял свят, руско-санскритски речници, та чак до играчки.





В януарския студен ден на пл. „Славейков” срещнахме много топло настроение, но съвсем сериозно отношение към книгата. Вместо типичната за българина лоша конкуренция, там цари приятелският и веселашки манталитет. Тук всички работят заедно и клентът винаги ще намери това, което търси, дори и да не е там, където е попитал.

Решихме да се запознаем по-добре с човека от другата страна на щанда, където можете да го откриете цели 12 часа на ден...

Разбрахме:<@SITE_URLstrong>
че последната тенденция в читателския интерес се дефинира с „богатите четат, а бедните – не”; че пазарът на книгата е по-добре снабден и от най-снабдената книжарница; и най-важното – отношението към бизнеса избледнява пред уважението към литературното изкуство.

Христо Асенов<@SITE_URLstrong>, с псевдоним Мечо Пух<@SITE_URLstrong>, по професия е нещо съвсем различно, но по призвание е книжен поклонник. Интервюто ни с него беше двустранно, тъй като насочи нестихващия си интерс и към нашата литературна култура, защото „щом сте се захванали с такъв материал, трябва да я имате”.

Напълно сме съгласни.





VS: Как се движи напоследък читателският интерес?
<@SITE_URLstrong>"С все по-низходяща градация като цяло, за съжаление."

VS: Ти от кога се занимаваш с това?
<@SITE_URLstrong>"Този въпрос не ми харесва как сте го формулирали. По-добре ме питайте от кога имам интерес към книгите... За мен това е важното и основното в тази работа. Ако нямаш личен подход, нямаш място тук. Повечето от нас са изключително начетени хора и това е причината да изберат тази работа."

VS: Какво различава „Славейков” от големите книжарници?<@SITE_URLstrong>
"За тях книгата е повече стока, отколкото нещо духовно. В книжарниците вече работят само с компютри и обезличават четмото. На нас компютърът ни е „в главата” – не подлежи на триене тази информация, след като се изчерпят количествата.
Нашата „система” се отличава с комбинативност, лично усещане, уважение и опит."

Компанията от литературни доброжелатели ни изпрати с усмивка и пожелание да четем повече.

В наши дни и на пл. „Славейков” различните лица на книгата са така свободно достъпни, че би било жалко да не ги послушаме.





Свободен пазар<@SITE_URLstrong>
Сергията е институция в Родината.

Явлението й се наблюдава от как свят светува, без културни или демографски предпочитания. Струпването на множество такива явления, формира широкообхватния термин „пазар”<@SITE_URLstrong> в най-дословен смисъл.

По много краища на България, включително курортни, все още живее традицията на неделния пазар – официален празник и веселие за местните.

По презумпция, в големите градове празникът на пазара е безспирен. Този социален феномен е точка на сблъсък за най-изконните принципи на търсенето и предлагането.

Въпреки че се въдят все повече супер-снабдени-маркети, сергията продължава да просперира. Тя е портал за потребителските интереси, позиция за процесите в обществото и пиедестал за пазарлъка.

Винаги успява да ни изненада и да ни накара да се почувстваме като откриватели. Как, къде и защо, ще разберете от нашия гайд – Свободен пазар<@SITE_URLstrong>.

Следващата седмица, очаквайте пазар „Графа”.

More from View Sofia

More Галерии