Следва

Любовен подбор - майски брой на сп. GLAMOUR

SUCCESS&THE CITY: Делян и Марияна от магазин BLOCK и любовта им към уникалните street неща

Виждаме се с още 3-4 такива магазина и с развита пълна линия дрехи BLOK, с колекции 3-4 пъти годишно и разнообразие от продукти. И да обуем цяла София в SUPRA....

All About Life преди 11 години

Появихме се в симпатичния магазин BLOK на ул. Солунска 41, за да се запознаем лично със собственика на това ново много градско място. И с жена му, която е негов партньор и споделя неговата философия за живота, че е важно да си уникален, а не комерсиален. 

Двамата са женени и са заедно, откакто се помнят. Заедно заминават и за САЩ, където се ражда любовта им към Street Wear-a и идеята им да разпространяват тази култура и у нас. Те определено са се намерили, защото през годините изглежда са съумели да разпределят любовта си между тях и между „родното си дете“ SUPRA по един и същи начин. А освен това, напълно еднакви са и усилията, които влагат за успеха на магазина и на собствената им марката, която се опитват да развиват у нас.

В някакъв момент от разговора, който водехме, ни се сториха толкова симпатични и подходящи един за друг заради начина, по който деликатно се допълваха, че чак ни замислиха за това колко е важно да намериш сродна душа. Някой, който да обича същите неща, каквито и ти, и някой, с когото да искаш да ги правите заедно, човек, в когото внезапно се е родила същата идея или мисъл като твоята. Безценно! Когато това се случи, няма кой и какво да те спре, както е станало с Делян и Марияна Стефанови.

V. S. Защо SUPRA, каква е историята на магазина и как решихте да направите точно скейт шоп?

Делян: Започнахме да се занимаваме със SUPRA през 2009 г., което е 3 години след създаването на марката изобщо. Взехме дистрибуцията, когато все още нямаше сегментация на марката между скейт и лайфстайл магазините. Но ние бяхме streetwear шоп, а скейт културата е една от най-влиятелните в градската. Така е на Запад, тук все още нещата не стоят точно така, защото все още street културата не е до толкова развита.

Всъщност сме живели в САЩ осем години. Бяхме в Лас Вегас и сътоветно много често в Лос Анджелис, но като цяло в България винаги сме се движили в такива среди. Дори на Марияна (съпругата на Дидо - бел. ред.) брат й беше скейтър, а ние сме израснали заедно.

Докато живеехме в Америка, имахме възможността да видим отблизо какво се случва с тази култура. Там тя е една от най-влиятелните и е много голям бизнес. Има страшно много магазини, съответно и клиенти. Има образувани култури около всеки един елемент от streetwear-а. Да кажем има цяла Sneaker култура, която се състои в колекциониране и събиране на маратонки. Хората, които са част от нея, следят всеки ценен модел, който излиза на пазара. Те не си купуват кецове, защото нямат, а защото искат да имат най-новия модел първи.

Спрямо разцветките на определени култови модели маратонки, се правят тениски, шапки, дънки и т.н., създадени са марки, които са насочени само към това - да правят неща, които трябва да имаш, и да комбиираш с новите си кецове, за да не си „Lame” на улицата, както се казва в Щатите.



V. S. Всъщност вие сте били в САЩ още преди създаването на SUPRA. Как се отрази появата й върху останалите марки?
Дидо: Реално, да. Видяхме SUPRA за първи път в един скейт шоп в Лас Вегас и бяхме наистина изумени. Тази марка, с иновативните си силуети, просто зае мястото на някои други, които вече бяха влезли в масовката – нещо, което не бива да се допуска от тези, които искат да правят Street мода.

Хората купуват дрехите и обувките именно защото са различни, уникални и неповторими. С течение на годините, поради грешки в маркетинга, грешки в бизнес стратегиите много от Street марки се комерсиализираха и по този начин загубиха базата, от която тръгнаха. Защото станаха комерс, а стане ли нещо конфекция, то вече не е интересно на хората почитатели на тази култура.

Марките, които ние реално продаваме тук, са нови, създадени след 2000 година, те са по-лимитирани, съответно са и по-скъпи. Но всъщност това е интересното в скейт средите и това се купува от истинските ценители на тази култура. Supreme или Diamond Supply, които в момента станах напоследък супер мания, са магазини, които пускат лимитирани собствени дизайни и който носи техни неща на улицата, е наистина голям.
Ние също заложихме на такива марки, когато започнахме, което тук в България е много трудно.

V. S. А не ви ли беше страх, че тук няма култура за тези неща и че няма да успеете в това си начинание?
Марияна: Едното става посредством другото. Защото ти идваш тук и започваш да правиш нещо и по някакъв начин създаваш и култура около него. Виждаме, че през изминалите няколко години сме променили много нещата.
Дидо: А и нашата реална цел е не просто да имаме някакъв магазин, в който да продаваме. А магазин, в който ако влезе чужденец, да си каже: „Виж ти, тези в София са много светнати и имат много яки неща.“. Иначе най-лесното е този магазин да го заредим от Илианци и да си продаваме, но ние не сме в това само заради парите. Ние наистина продаваме неща, които харесваме. Освен това, покрай магазина се запознахме с много хора, които имат такива интереси и през годините те започнаха да гравитират около БЛОК. И това е едно от хубавите неща, които ни се случиха.
Марияна: Били сме в много такива магазини извън България, постоянно ходим по изложения, запознаваме се с хора, от които черпим много идеи и след това цялата тази информация я връщаме тук.
Дидо: Но не искаме само да копираме, а държим да влагаме и нещо наше. Затова правим собствени тениски и шапки с марката BLOK.



V. S. Как се стигна до колаборацията с БГ артисти?

Дидо: Това е един нов проект, който стартирахме. Пуснахме лимитирани серии на БГ артисти и Сто кила (псевдонимът на рапъра - бел. ред.) е първият, който се включи в това. Избрахме него, защото той е много земен човек. Освен това олицетворява по някакъв начин хип-хопа в България и достига до най-голям кръг от хора. Един oт малкото, които успяват да събира страшно много хора на партитата си само защото е той. Освен това, носи настроение. Когато се запознахме, се видя, че сме близки по душа и така решихме да го направим.

V. S. Смятате ли това да продължи и вбъдеще?
Дидо: Да, със сигурност. Ние сме приятели с Ъпсурт, със Skiller, с Дивна и Миро. Всъщност имаме замислени два проекта, но няма да ги издаваме сега.

Но хората, които ще подбираме оттук нататък, трябва да са селектирани много прецизно, защото това е доста голяма инвестиция. Затова е много важно да се уцели правилният артист, тъй като той ще достигне до хората и ще продава. Както е случаят със 100 кила.

V. S. Kой е най-успешният ви продукт досега?
Дидо: Шапките на София, чийто дизайн направихме в Америка, а след това произведохме в Китай. Това си е наш проект - за част от знака използвахме герба на София. От 2008 г. са доста популярни и редовно виждаме хора по улиците с тях. Тази шапка я носят от София Булс - бейзболният отбор на столицата.

V.S.  А откъде този афинитет към дизайна?
Дидо: Аз цял живот съм рисувал, учил съм графичен дизайн, имам особен афинитет към sports wear дрехи от 90-те години. Шапки New Era, STARTER, дрехите на Champion, старите Nike-ове – airmax, цялата тази култура винаги ме е привличала.

Докато бяхме в Америка, носехме шапки на Сан Франциско, защото инциалите са СФ, като на София, и тогава ни се отдаде възможност да си направим наши, аз ги дизайнвах и така дойде идеята за тези шапки.

V. S. До каква степен Streetwear-ът e свързан с определена музикална култура?
Дидо:  В момента има голямо размиване в това кое е хип-хоп култура, така че всичко вече е Street. Ако погледнем основните изпълнители в хип хопа в момента, ще видим, че в начина си на обличане те съчетават елементи от скейт, пънк и още много стилове. Това е street култура, която в големите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис просто се смесва. Някои рап-изпълнители ходят вече с тесни дънки, което е директно заимствано от пънка, но всички тези неща непрекъснато се менят, освен общата цел за всички хора на улицата, а тя е “Looking good”. Трябва винаги да си fresh, да си clean, маратонките да са ти винаги чисти, да са нов модел или абсолютна класика, и това е някакво кредо, което остава най-важно.

V. S. А кой е пример за street wear от световните изпълнители, че ни е много любопитно?
Дидо: Напред с материала, в тази мода е Канйе Уест - той винаги е с невероятни кецове, които са супер лимитирани в комбинацията със скъсан LEVI’S за 50 долара, с колан на Louis Vuitton за 500. Фарел пък е един от първите, които смесиха хип-хоп със скейт модата и един от първите, които влязоха в по-тесните дънки. Както между другото и Лил Уейн.

В момента в тези среди, ако не си напред със Street модата и не си запознат с street wear марките, ще си много ‘lame’ или буквално преведено "куц". Така че всеки новизпълнител, който излиза на пазара, трябва да е много напред с марките. Всеки, защото който се интересува от тази култура, той знае, че отдавна марки като Ecko Unlimited, Sean John, Phat Farm, Rocawear не са актуални, те са вече конфекция. Тениските им се продават в магазини с преоценени стоки за по 10 долара и никоя от големите звезди не би си позволила да е с тениска, която всеки може да има. Те искат да има тениска на Diamond Supply, която е пусната в 40 бройки и хората се редят за нея на опашки пред магазините.

 

V. S. Мислите ли, че такова нещо може да се случи и в България?

Дидо: Случавало се е с някои модели на SUPRA, които са лимитирани. Имаше един модел на Stevie Williams, модел който пристигна само в 18 чифта. Такива модели или ги купуваш, когато дойдат, или не можеш никога да се докопаш до него. Този модел е моделът, с който Дивна е в началото на клипа си, от него и още първия ден продадохме 15 броя от 18-те, които имахме. Ние сме от малкото фирми в България, които успяват да докарат такива лимитирани модели, но тук хората нямат толкова пари и не могат да си позволяват всеки месец да си купуват нови маратонки, затова когато го правим, трябва да е нещо наистина много яко, за да се случи.Но все пак се случва.

В Америка например има т.н. Sneakers Camp Out, хора които по 4-5 дена спят пред магазините, за да могат да се докопат до определени модели. Идват си с колите, с палатките, взимат си номер и чакат. Разбира се, на такива модели след това цената им се качва многократно. Има модели, които сега струват по 5000 долара, а всъщност, когато са били пуснати на пазара, си били на съвсем нормални цени.

V. S. Кои са известните личности, които пазаруват от вашия магазин?
Дидо: Миро, Дивна, Пачо от The Center, хората от Rapton Records, Ъпсурт, Дичо, много футболисти, баскетболисти.

V.S. А кои са вашите любимите места, на които излизате в София?
Дидо: Обичаме да ходим на ресторант с приятели и да пием хубаво вино. Виното за нас е като кецовете. Обиколили сме много хубави ресторанти в София, може би LEO’s Pizza и „Архитектите“ са ни най-любими. Като клубове ходим рядко и на определени партита в Culture Beat, Crash, Sofia Live Club, Sugar и в Yalta, разбира се.

V.S. Вие с кецове ли се оженихте?
Дидо: Не. Ние сме на мнение, че за всеки повод човек трябва да е облечен подобаващо. Всеки случай си изисква облеклото, няма как да отидеш с кецове на някои събития, както и обратното – смешно е да си с вечерна рокля и токчета, когато излизаш да пазаруваш в Била.

V.S. Как се виждате след 5 години? Къде ви се иска да сте?
Дидо: Виждаме се с още 3-4 такива магазина и с развита пълна линия дрехи BLOK, с колекции 3-4 пъти годишно и разнообразие от продукти. И да обуем цяла София в SUPRA.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.