Следва

Editors' choice - Кого бих уволнил начаса, ако имам тази възможност

...И според заслугите

Коледната украса на София си седи и ни кара да си мислим, че има още време да правим класации за 2007. Тази...

Interviews преди 16 години
Коледната украса на София си седи и ни кара да си мислим, че има още време да правим класации за 2007. Тази – настоящата, не беше от лесните. Имахме нужда от повече време за дълбоки размисли и силни страсти.

Грешки се правят лесно<@SITE_URLa>, а още по-лесно се забелязват, критикуват, и в различните от нашия случай, направо оплюват. Стремежът при нас е към нещо по-полезно от чистия гняв към нечий безпочвен просперитет.

Опитахме се, анализирайки грешките, да покажем недъзите на обществото.
А то, това общество, Слава Богу, още ражда и позитивни герои.

В медийните номинации за позитивизъм обикновено има капка истина, капка интереси, и всичко останало се базира на недоразбрани, въздухарски и повърхностни съчинения. Толкова рядко се обръща внимание на истинските постижения на една личност, достойна за пример и уважение.

Опитахме се да изберем такива попадения, които не можем да обявим за абсолютни, защото всеки човек има недостатъци. Но нашите избраници се борят с тях, така че качествата им да изпъкнат и с нещо да ни накарат да искаме да бъдем поне малко като тях:

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Елен Колева<@SITE_URLstrong><@SITE_URLa> – как се сбъдват мечтите<@SITE_URLstrong>

Едно много младо момиче направи нещо зряло през изминалата година.

Накара ни да съпреживеем съдбата на нейната героиня така, както ни се случва само с великите актриси. И стана – за нашия може и малък аршин – велика.

Наградата за най-добра акриса на българското кино, сякаш съвсем по мярка й прилегна.

Елен е доказателството за таланта, който не се губи, а само може да се развива.

Може би в наследство от баща й актьор, който я напуска тъжно рано, но успява да я ориса с тази дарба.

През детството си Елен работи усилено в тази насока, с уроци по балет и пиано, и се подготвя, изглежда блестящо, за школата на майсторите. Приемат я от раз в НАТФИЗ.

С премиерата на „Шивачки” участието, което я направи звезда в родното кино, съвпада и дипломирането й. А наградата за най-добра актриса от най-добрия филм на годината, тя посвещава на баща си. И сбъдва не само своята, но и неговата мечта!

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Димитър Бербатов<@SITE_URLa> – цената на успеха<@SITE_URLstrong>

Футболът е големият спорт на световния подиум.

Българският футбол е родил не една звезда. Момчето от Благоевград - Димитър Бербатов, успя да възмъжее в топ класацията им.

Как? Без много страничен шум, без жълти изпълнения, без да влачи редичка манекенки и
фолкпевици<@SITE_URLa> в листата си.

С чист спортменски дух, с много качествен труд, без да се разсейва с глупости.

Новините, които скандалната родна преса тръби за него, са от типа на това, че е 33 пъти по-скъп от златото на грам тежест.

Няма за какво друго да се хванат просто.

Настрани от силикона и вулгарността, Бербатов доказа успеха си в най-непорочна и конкретна форма.

Появилите се напоследък твърдения, че няма жена до него, защото е твърде зает със спорта, не са нищо повече от потвръждение за цената на този успех. Цената, която той плаща и знае, а и всички вече знаят защо!

 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Красимира Якимова – да дадеш още повече живот<@SITE_URLstrong>

Войната на българските пътища беше основна трагична тема и през изминалата година. Още 1000 наши сънародници, тръгнали най-често към забавления, достигнаха своята кончина зад волана.

В такъв един неделен летен ден, на пътя към Слънчев Бряг шофира 20 годишната Красимира, бременна в 9-ия месец.

За онези части от секундата, в които се променят и губят човешки съдби, тя се оказва част от зловеща катастрофа с други 2 коли, които вече са се врязали една в друга.

Успява да реагира достатъчно бързо и да спаси своя и живота, който носи.
За нещастие едната кола е с газова уредба и мястото на произшествието мигновенно лумва в пламъци. Без да се замисли, Красимира се втурва да извади ранените и спасява живота на двама, още преди да извика помощ.

Какви услия й е коствало това и какви инстинкти са действали в тази ситуация, знае само Господ.

Постъпката й е повече от героична и ни накара да се възхищаваме на тази анонимна гражданка, която показа, че и в неизгодно положение сме по-силни от всяка война!

 <@SITE_URLstrong><@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Бойко Борисов<@SITE_URLa> – силата да се наложиш<@SITE_URLstrong>

Знаем, че на
Бойко<@SITE_URLa> му остават още много дела, за да се нарече най-добрият софийски кмет.

Знаем, че има много и неясни кахъри край него. Не е нито първият, нито стотният политик в България, който е масово обичан и мразен.

С какво ни впечатли нас толкова, че да фигурира тук, в постиженията на годината?
На първо място, Бате Бойко направи най-културната предизборна кампания в историята, на която, ние столичани сме били свидетели.

Нямаше грандиозни билбордове на Бойко с атрибути на величието, нямаше словесни бисери като, например, „Аз съм Бате ви!” или каквито и да е масирани изстъпления.

Един от малкото плакати, които забелязахме по софийските краища, със скромния размер А3, беше не къде да е, а на реновирания Орлов Мост. В този ред на мисли, Бойко е един от малкото българи имали „наглостта” да се преборят с Майстора - фирмата сгафила с ремонта на „Цариградско шосе”, като ги накара да го „пренаредят”, без данъкоплатецът да даде и пукнат лев.

След което се реши с право да съди колегите си от дирекции „Софийска Вода” и „Чистота”. Да, Бойко може да не е кметът мечта, но той наистина върши нещо и не спря да се утрвъждава като деен човек!

 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Светла Димитрова – женствеността ще оцелее
<@SITE_URLstrong>
Народът някак много си пада по сладникавия образ на жената. Не случайно всички фолк певачки се придържат към захарно-ванилово-крем-карамелената картинка. Тя включва обемни пластове от най-различни изкуствени помагала - кичури, силикони, гланцове и тонове пошло поведение.

През 2007-ма обаче една жена излезе пред народа, за да му припомни за какво е ставало въпрос векове назад или как се държи една достойна българска жена. Чиста, с чисти намерения и благородно поведение.

Без интрига, без просташки залитания и с чистата си женска душевност, Светла се превърна в любимката на публиката на Сървайвър.

Съревновава се на равни начала с мъжкото начало в шоуто и остана на една йота от победата.

Въпреки многото критики от страна на жълтата преса за грубия й вид и какво ли още не, тя е Жената, която спечели симпатиите на 2 милиона от по-замислените българи!

 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Красимир Гергов<@SITE_URLa> – медийните надежди<@SITE_URLstrong>

Краси Гергов има един твърде разностранен профил. Дипломант е по туризъм, журналистика, и дори е бил редови в школата на Симеоново.
Не можем да предполагаме кое точно негово качество къде се е развило, но заслугите му за общественото пространство са напълно обозрими.

Господин Гергов има цяла армия от злословници зад гърба си, но те все не успяват да го застигнат.

Пред него е само процъвтяващият рекламен бизнес и зеленината на голф полята.

На всичкото отгоре показа на масовия зрител новата идея за телевизия в България, представена първо със знака на GTV.

В края на 2007-ма от същото това жужащо гнездо се излюпи
TV 2<@SITE_URLa>, която набързо нажули рейтинга на тривиалните ни канали.

Така Красимир Гергов напипа пулса на българина и му даде надеждата, че някой наистина го чува!

More from View Sofia

More Interviews