Следва

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени- UNPLUGGED

Отиде си диско легендата Дона Сaмър

Eдно велико и легендарно име от музиката на 70-те си отиде вчера на 63-годишна възраст. След дълга борба с рака почина кралицата на диското Дона Самър...

People of art преди 11 години

Eдно велико и легендарно име от музиката на 70-те си отиде вчера на 63-годишна възраст. След дълга борба с рака почина кралицата на диското Дона Самър.
 

Източници, близки до диско легендата, потвърдиха, че певицата се е борила с болестта докрай и само две седмици по-рано тя се е чувствала прекрасно работейки по приключването на новия си албум.
 

Самър е печелила пет пъти наградата на Националната академия за звукозапис (National Academy of Recording Arts and Sciences - NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия Грами.
 

Кариерата й започва през 70-те години на миналия век с хитове като "Last Dance", "Hot Stuff" и "Bad Girls". Тя продължава да доминира дансинга и през 80-те с песни като "She Works Hard for the Money" и "This Time I Know It's for Real."
 



Именно Самър и нейният продуцент Джорджо Мородер са хората, диктували музикалната сцена на 70-те години, и са повлияли на изпълнители като Дюран Дюран и Дейвид Бауи.

Певицата с истинско име Ладона Ейдриън Гейнс , често наричана Кралицата на диското, е родена в Бостън на 31 декември 1948 г. в семейство със седем деца. Започва да се занимава в музика още като дете, въпреки неодобрението на родителите й и подигравките на съучениците й, заради което напуска училище и се отдава изцяло на пеенето.
 

Първите й професионални изяви започват с групи от психеделичната рок вълната, а като соло изпълнител се развива в по-поп насока. Дебютира с албума Lady of The Night през 1974 г., а последното й дългосвирещо издание Crayons излиза през 2008 г.
 

 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра