Следва

Най-добрите класически изпълнения на българските гласове. Букет: Стара школа

Editors' choice: Моите любими книги

Честит 24 май! Най-хубавият български празник решихме да отпразнуваме с много специална селекция книги...

Books преди 11 години

Честит 24 май! Най-хубавия български празник - Денят на българската култура и славянската писменост, решихме да отпразнуваме с много специална селекция книги. Любимите пет на всеки от екипа на ViewSofia. 

Елена

"Музей на невиността", Орхан Памук

"Война и мир", Лев Толстой

"100 години самота", Габриел Гарсия Маркес

"Приказки на Шехерезада"

"Алексис Зорбас", Никос Казандзакис

Гергана

"Приказки по телефона", Джани Родари
Не съвсем приказки, в които вълшебно е това, че от небето падат бонбони, а светофарите светят в синьо.

"Пипи Дългото чорапче", Астрид Линдгрен
Като малка исках да вярвам, че съм Пипи - най-силното и забавно дете на Земята, което винаги казва: "Не се безпокойте за мен, все някак ще се оправя". Не бях Пипи и сега все още ми се иска да бъда!
 
"Приказка без край", Михаел Енде
Великолепна книга, пълна с приключения, фантазия и смисъл.

"Разкази" на Йордан Йовков
Прекрасен български автор. 

"Майстора и Маргарита", Михаил Булгаков
Гениален руски роман.

Антония

Ще заложа на съвременни заглавия, защото при класиката няма да се събера просто в 5. Изборът ми е доста разнообразен, защото аз съм такава и животът ми също. Книгите ми въздействат най-силно, когато намеря точния момент и настроение, за да прочета даденото заглавие. Всички изброени по-долу имат история, разказват моята история. Това са заглавия, които остават в моята биография.

“Майките”,  Теодора Димова

“Ив Сен Лоран. Биография”, Лоранс Бенаим

“Лудориите на лошото момиче”, Марио Варгас Льоса

“The Мацки”, Сергей Минаев

“Бавно”, Милан Кундера

Веселина

„Гордост и предразсъдъци”, Джейн Остин
Обожавам всичко, свързано с Джейн Остин – епохата, модата, маниерите, отношенията между мъжа и жената, всичко. Ако трябва да избера измежду всички нейни книги, може би най-любими са ми „Гордост и предразсъдъци” и „Доводите на разума”. Тя умее да разказва романтични истории, пълни с лек сарказъм и хумор към превзетите обноски на епохата си, но най-хубавото е, че винаги имат „Happy End”. Книгите й са леки и приятни за препрочитане и винаги съм готова да ги взема на път.

“Хари Потър”, Джоан Роулинг
Тази поредица може би е емблематична за цяло поколение и се съмнявам, че скоро ще излезе подобен феномен. Харесва ми как Джоан Ролинг ни пренася в свят, който е така описан, сякаш съществува паралелно с нашия и са включени няколко митологии и загадки, заплетени по невъзможен начин. Писателката неслучайно става милионерка – още от първата страница историята увлича и до най-малкия детайл всичко е изпипано в историята, дори имената имат скрит смисъл. Не мога да се съглася, че е за деца, защото се случват доста гадни неща на героите, но пък е написана като приказка, а и си има и хумор, и съспенс, и многопластови герои с много тайни.

Захир”, Паулу Коелю

Колкото и клиширано да звучи, Паулу Коелю наистина има романи, които улучват онази тънка струна в душата, която те кара да заплачеш на мига. Ще се радвам, ако манекенките, които го четат, успяват да разберат поне една десета от това, което той разказва. Този роман, заедно с „Алхимикът”, „Вероника решава да умре” и „Брида” са ми едни от най-любимите може би не толкова заради описаната история, колкото заради онези фрази, които остават в съзнанието ми с години и се отнасят за определен аспект от живота ми.

“Историкът”, Елизабет Костова
Обожавам исторически книги с мистерия и романтична нотка. Елизабет Костова е писател, който чета с удоволствие и с всяка нейна книга ми става по-любима. Тя умее да използва исторически факти, проучени солидно, в комбинация със сложни герои. Една от причините да я харесвам е динамиката на действието и как неусетно те увлича в интересен сюжет. В случая с „Историкът” има намесен и малко фентъзи момент с възкръсването на Дракула, което още повече ми харесва.

„Отнесени от вихъра”, Маргарет Мичъл
Главната героиня Скарлет О’Хара асоциирам с вироглавата, независима жена, която може би понякога прекалява с кокетството си, но е винаги очарователна. Характерът й ми е служил като модел за подражание от една силна, оправна и упорита жена, която притежава смелостта да си играе с живота и мъжете въпреки всички трудности, въпреки че в разгара на Гражданската война в САЩ нейните дръзки постъпки са били недопустими. Маргарет Мичъл извайва един жив, пълнокръвен образ, който бързо ми стана любим и чак след това ми стана любима и нейната любовна нишка с друг цветист герой – Рет Бътлър. Един от онези романи, от които не откъсваш очи до последната страница.

Пламена

"Малкият принц", Антоан дьо Сент-Екзюпери

"9,99", Фредерик Бегбеде

"Любовни упражнения. Сборник от съставител Ваня Щерева"

"18 % сиво", Захари Карабашлиев

"Последната лекция", Ранди Пауш
 

More Books