Следва

Любов ли бе...

Петте спирки тази седмица

Сред задължителните южни ритми, салса и румба ще чуем и гласа на Тереса Гарсия Катурла, дъщеря на световноизвестния композитор и диригент Алехандро Гарсия Катурла...

Галерии преди 16 години
 

1. Изложба на Държавна културна фондация, Германия

40 години видеоизкуство в Германия
(видео)

Инициативата на германската Държавна културна фондация има за цел да събере и дигитализира видеоизкуството, за да го съхрани като важна културна ценност.

Изложбата 40 години видеоизкуство в Германия представя видеото като артистична медия с десетилетна история.

В осъществяването на проекта участват музеите в Дюселдорф, Мюнхен, Карлсруе, Бремен и Лайпциг, които събират оригинални видеозаписи в продължение на две годинии и ги презаписват във всички възможни формати.

Колекцията от общо 59 материала, правени между 1963 и 2005, ще заема пространството на Софийската градска галерия до 2 Март тази година.

Всеки посетител ще може да наблюдава материалите на Марсел Оденбах, Йозеф Бойс, Ребека Хорн, Кристиян Янковски, Роземари Трокел и други прочути в немското видеоизкуство имена, разположени на 12 монитора със слушалки.

Софийска градска художествена галерия
София
от 31 Януари 2008 (чт) до 2 Март 2008 (нд)

 

2. Кожа и небе

от Димитър Динев • Режисьор: Бойко Илиев • С: Параскева Джукелова, Асен Блатечки, Ники Илиев
Театрална пиеса,

Авторът на нашумелия роман „Ангелски езици” най-после постави пиесата си "Кожа и небе" на българска сцена.

След спечелването на наградата Аскер за съвременна българска драматургия през 2007 година, колегите на Димитър Динев оспориха националната й принадлежност. Ябълката на раздора бе фактът, че драматургът емигрант я е писал на немски език.

Въпреки мрачния декор и невъзможните мечти, основната тема на пиесата е любовта, която се оказва единственото спасение в безнадеждното настояще.

Един руски наемник (Асен Блатечки), една обирджийка на мъртви войници (Парашкева Джукелова) и един неопитен сръбски войник (Ники Илиев) ще ви накарат да повярвате в големите възможности на живото изкуство.

Театър Българска Армия
София
Голяма сцена
4 Февруари 2008 (пн) 19:00

 

 

3. Live from Buena Vista

Звездите от култовия филм Buena Vista Social Club не просто се превърнаха в световноизвестни музиканти, но направиха кубинската музика една от най-обичаните в Западния свят.

След невероятното гостуване на Ибрахим Ферер, който вече не е между живите, е ред да посвирят на софийска сцена ветераните Хулио Алберто Фернандес, Хулиен Овиедо Санчес и Янко Пизако.

Сред задължителните южни ритми, салса и румба ще чуем и гласа на именитата Тереса Гарсия Катурла, дъщеря на световноизвестния композитор и диригент Алехандро Гарсия Катурла.

Afro-Cuban All Stars, в който свирят четири поколения сръчни инструменталисти, ще добавят във вечерта на Buena Vista още кубински и български емоции.

Да не забравяме да благодарим за всичко това на големия немски режисьор Вим Вендерс.

Национален дворец на културата
София
Зала 1
6 февруари 2008 (ср) 20:00 (15/20/30/40/50 лв)

 

 

4. Красива завинаги
Belle toujours

Португалия / Франция, 2006, 72'
Режисьор и сценарист: Мануел де Оливейра • С: Мишел Пиколи, Бюл Ожие, Рикардо Трепа, Леонор Балдаке, Жулия Буизел
Драма, със субтитри, френски

На 98-годишна възраст португалският майстор Мануел де Оливейра предлага продължение на шедьовъра на Луис Бунюел и Жан-Клод Кариер “Дневна красавица”.

Действието на “Красива завинаги” се развива 38 години след оригинала, а Мишел Пиколи отново играе садистичния Анри. Една вечер на концерт той вижда Северин – жената, която никога не е успял да съблазни.

Тя прави всичко по силите си, за да избегне срещата с него, но в крайна сметка се предава с надеждата да разбере какво е казал Анри на съпруга й, след като той се е парализирал при прострелване.

Ситуацията става още по-напрегната, когато Анри, задоволен от садизма си, успява да си отмъсти на Северин.

087 Ялта
София
3 Февруари 2008 (нд) до 6 февруари 2008 (ср)
Билети: 5/7лв
Дом на киното
София
3 Февруари 2008 (нд) до 7 Февруари 2008 (чт)
Билети 4/6 лв

 

 

5. “Неоромантична разходка”
НИКОЛАЙ ИВАНОВ - ОМ
(живопис)

След сериите изложби “Ритуални обекти” (2000 г. – 2007 г.), показващи търсенията на автора по посока на абстрактната композиция, картините в настоящата изложба са своеобразна “разходка” между жанровете – натюрморт, пейзаж, фигура, абстракция.

Идеята му е да постигне една вибрация, която носи усещането за интимност, любов и полъх от традицията, в нейната най-романтична окраска, нещо, което според автора осезаемо липсва в изкуството днес.

Същевременно в контекста на по-горните идеи остава усещането за сакралност и влиянията от традициите на Изтока и Средновековието.

Николай Иванов е разнопосочен като търсения и изяви автор, който се стреми към пълен синтез между различните изкуства.

Той рисува живопис, интериори в различни техники (фреско, мозайка, стъкло), прави пърформанси и инсталации и най–вече музика с всичките й нюанси - от джаз и етно до електронен амбиент и авангард.

Има издадени 15 CD, композирал е музиката за над 20 филма (документални и игрални) и два балетни спектакъла. Гостува на фестивали с пърформанси и инсталации и има концерти по целия свят.

Като артист, който търси различните страни на художествен изказ, Николай Иванов провокира с всяка нова проява и търси нови пътища на изразяване.

Галерия “Ракурси”
София
от 5 Февруари до 24 Февруари 2008 г.

More from View Sofia

More Галерии