Следва

Как да носим пижамения тренд

Булката на лято 2012 според младите български дизайнери: NULLA и Боян Петрушевски

Продължаваме лежерно темата за сватбите и водени от идеята да посветим цялото си внимание на...

All fashion преди 11 години

Продължаваме лежерно темата за сватбите и ето следващия интересен български млад талант, за когото булка и свобода в едно словосъчетание не са оксиморон.

Боян Петрушевски е част от модния лейбъл NULLA, който той създава заедно с Йелена Кесич. След завършване на НХА, специалност „Мода”, те правят множество собствени колекции и такива за други лейбъли, които представят в България и чужбина. В съвместната си работа съчетават изтънченото усещане за изчистени силуети на Йелена с игривото разчупване на форми и детайли при Боян. Опитът и успешната работа в екип са гаранция за новия им лейбъл NULLA, за едно ново начало в края на нулевото десетилетие.

Името на марката произлиза от латинското NULLUS, което буквално означава „нито едно“.

Нулевото облекло е пресъздадено от най-простите геометрични форми. То не идва от конкретно място, време или традиция, а носи същността на безвременен стил. Флуидни и твърди архитектурни минималистични силуети продължават във функционални детайли. Ахроматичният пейзаж е изненадващо подчертан от цветни изблици. Целта е намиране на функцията в най-предизвикателните й форми и създаване на изтънчени съвременни, класически и унисекс дрехи за смели индивиди. 

А иначе, според Боян и Йелена, булката на 2012 изглежда така:


Дизайнерът Боян Петрушевски

Булката трябва да бъде преди всичко свободна. Свободна да бъде себе си не само в деня на сватбата, а и в семейния си живот след него. Още от викторианската епоха жените са отивали пред олтара, стиснати в корсети, волани, панделки и връзки, което за мен е само негативна метафора на живота, който ги чака.

Днес нещата са се променили коренно, не всички жени искат брак, а онези, които го искат, желаят да се чувстват добре в кожата си, непринудени и освободени, а не „вързани”.

Моето предложение е булчинска рокля, съчетаваща елементи от мъжкото и дамското официално облекло. Тя е за смели жени, които встъпват в брак не в подчинена позиция, а като равноправен партньор, който не допълва другия, а го обогатява.

Изразът „моята половинка“ е грешен. Ние не сме половинки, ние сме сложни човешки същества, цялости, които любовта прави още по-силни.

Предпочитам ефирните и леки материи, като коприната, които се движат около тялото, подчертавайки неговата красота. Държа на естествените материи и ръчната им обработка, която прави всяка дреха уникална и неповторима. Искам да виждам повече булки, които експериментират с цветовете и бягат от класическото бяло и кремаво. Обичам синьото - цвета на водата и на прераждането. Защо трябва да се ограничавате в най-важния ден от живота си? Бъдете смели, бъдете себе си.


На първата снимка горе: Рокля NULLA от ръчно багрена естествена коприна.

А вие вижте още: 

Булката на лято 2012 според младите български дизайнери: Аргир Коватлиев 

Булката на лято 2012 според младите български дизайнери: Антония Пашова - TOCHKA

Булката на лято 2012 според младите български дизайнери: Николай Божилов
 

More All fashion