Следва

Балът през 2012-та. Кичът на младостта и кой има вина за това!

Фестивалът в Кан - "Любов" и други награди

За „Любов” Жан Пол Готие признава, че почти се е разплакал...

Movies & TV преди 11 години

Сексапилът на Мерилин Монро, отишъл си на 36 години, но никога забравен, се издигаше на билборд над Кан, великолепният град на Френската Ривиера, където звезди от най-висок ранг минаха по червения килим на 65-тия филмов фестивал.

Точно на откриването на едно от най-важните в света кино събития, 16 май, 2012-та, се навършиха 50 години от смъртта на холивудската икона с истинското име Норма-Джейн, на която индустрията посвети фестивала.

Отвъд чисто модния аспект обаче, на който направихме вчера пълен обзор, истинската тръпка в Кан дойде от невероятното количество качествени филми от цял свят, които се бореха за наградата „Златна палма” 2012 .

Филмите

Комедията "В царството на пълнолунието" на американския режисьор Уес Андерсън откри фестивала в скъпия френски курорт. Актьорският състав - Брус Уилис, Бил Мъри, Тилда Суинтън и Харви Кайтел, бяха и сред първите гости. За филма на Андерсън Брус Уилис казва, че е „глътка въздух”, но това се оказа недостатъчно да впечатли уважаемото жури в изключителен състав: италианският режисьор Нани Морети - президент, актьорите Хаям Абас, Даян Крюгер, Юън Макгрегър, Еманюел Дево, Александър Пайн – номиниран за Оскар 2012 за режисура на драмата „The Descendants”, дизайнерът Жан Пол Готие и режисьорите Андреа Арнолд и Хаим Абас.


Уважаемото жури

Церемонията по откриването и по закриването бе водена от аржентинската кино звезда Беренис Бижо, по-известен с участието си в обралия всички Оскари филм „Артистът”.

Общо 91 филма от трийсетина страни бяха включени в селекцията на кинофестивала, от които 22 в основната конкурсна програма.


Робърт Патинсън и Кристен Стюърт

Сред номинираните заглавия за престижната награда на фестивала видяхме „Космополис” с Жулиет Бинош и Робърт Патинсън, който никак не ни учудва, че все повече се изкачва по стълбичката на успеха. Неговата настояща любов Кристен Стюарт пък взе участие в друг номиниран филм - „По пътя” – адаптация по едноименния роман на Джак Керуак. Филмът „Ръжда и кости” на френския режисьор Жак Одиар, който бе фаворит на френските журналисти, не се пребори за награда.

Големият победител

Златната палма отиде при „Любов” на австрийския режисьор Михаел Ханеке. Очаквано, защото още от първата си прожекция в Кан лентата бе сочена като победител и оглавяваше класациите на влиятелните издания "Филм франсе" и "Скрийн".


Екипът на филма-победител "Любов"

Това е втора "Златна палма" за Ханеке. През 2009 г. той спечели най-престижното отличие в Кан за черно-белия си филм "Бялата лента".

В "Любов" ("Amour") се разглежда темата за смъртта чрез историята на възрастна парижка двойка. Главните роли се изпълняват от 81-годишния Трентинян и 85-годишната Еманюел Рива, пресъздаваща образа на негова съпруга, прекарала инсулт, която мъчително се прощава с живота.

Един труден за преживяване филм, който обаче нямаме търпение да гледаме и не се учудваме на този избор на журито, защото драматичните филми със застъпени непреходни ценности, явно печелят винаги журито в Кан, съдейки по миналогодишния победител „Дървото на живота”, на Терънс Малик.

Другите награди

С Гран при бе отличена лентата на италианския режисьор Матео Гароне "Реалност". Наградата за режисура беше връчена на мексиканеца Карлос Райгадас за филма "След мрака светлина". За най-добър актьор беше обявен датчанинът Мадс Микелсен, пресъздал образа на учителя Лукас във филма "Ловът" на режисьора Томас Винтерберг, в който се разглежда темата за насилието над децата.


Румънските актриси Кристина Флутур и Космина Стратан


Една награда обаче трябваше да поделят две актриси за най-добра женска роля – румънките Кристина Флутур и Космина Стратан. Нашата северна съседка освен на музикалната сцена, започва да завзема позиции в киното, защото освен за женска роля, филмът „Отвъд хълмовете” на румънския режисьор Кристиян Мунджиу, бе отличен и за сценарий.

Специалната награда на журито отиде при филма „Делът на ангела”, който отсега си заплюваме да гледаме, защото обещава да е оптимистичен и ни отвежда сред полята на Шотландия и местното производство на уиски. Британският режисьор на лентата Кен Лоуч е многократен лауреат на фестивала и през 2006 година печели Златна палма за филма си „Вятърът над ечемичените ниви”.

Работата на журито на филмовия фестивала в Кан е преминала в приятелска атмосфера, но нито едно решение не е било взето единодушно, признава след церемонията по награждаването председателят му Нани Морети. Осем продължителни пъти се е дискутирало кой и каква награда да вземе, но тежката и трудна задача имаше резултат - оправдаха очакванията на всички компетентни критици и журналисти.

За наградения „Любов” Жан Пол Готие признава, че почти се е разплакал. Когато има любов, талант и майсторство, това винаги е гаранция за успех.
 

More Movies & TV