Следва

Б като Библия, Б като Блог - 5 версии на синьо-розова пролет

Добре е да се знае: Мито и ДДС за поръчките по интернет

Когато си поръчваме по интернет от чужбина, а това става все по-често, е добре да имаме предвид някои дребни...

Shopping преди 11 години

Когато си поръчваме по интернет от чужбина, а това става все по-често, е добре да имаме предвид някои дребни, но съществени подробности, за да не ни се стори изненадата около доставянето повече неприятна, отколкото приятна.

Много важно е да се установи откъде реално идва поръчаната стока. Ако е от страни извън ЕС, върху пратката се начисляват ДДС и мито.

Ако стоката е произведена в Китай, Тайланд, Индия и пр., независимо, че се поръчва от Швеция или Великобритания, тя подлежи на обмитяване.

Де факто стоката само се съхранява в Европа, в безмитна зона, но при изпращането й за България, страната ни се явява краен получател и се дължи ДДС.

Много деликатен момент е и определянето на количествата, които могат да бъдат изтълкувани като стоки за лично ползване или за търговия.

Само митничарят може да определи дали два-три чифта дънки и две ризи са за лично ползване или не, а това винаги е свързано с голяма въпросителна как и при какви условия ще ви пусне да минете.



Когато се получава пратка извън ЕС, няма ДДС, ако стойността е до левовата равностойност на 45 евро, а изпращачът и получателят са физически лица. При пратка до 30 евро от юридическо лице извън ЕС също не се дължат мито и ДДС. При пратка от 30 до 150 евро няма вносни сборове, но ДДС е дължим.

Не е добра идея да се поръчват алкохол, парфюмерия, тютюн, защото за тях дължите в качеството си на получател ДДС, мито и акциз.

Добре е да си има предвид и че за някои видове стоки като храни, културни ценности, кожи и пр. има специфични изусквания, които не само могат да възпрепятстват доставката, но и да доведат до санкции.
 

More Shopping