Следва

Парис Хилтън и сестра й - кое русо печели по точки?

Оперната прима Александрина Пендачанска с концерт в Европейския музикален фестивал

Известната българска певица ще пее по случай 80-годишния юбилей на Маестро Михаил Ангелов 

Music преди 11 години

След няколкогодишно отсъствие от родната сцена, на 15 юни в София ще се представи българската оперна прима, покорила света, Александрина Пендачанска. Тя ще участва в концерт по повод 80-годишния юбилей на диригента Михаил Ангелов и 50 години от създаването на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“, чиито основател е самият Маестро. В уникалния концерт, част от Европейския музикален фестивал, ще участва също и изтъкнатият български пианист Людмил Ангелов. Съпроводът е на младите музиканти от Младежката филхармония под диригентството на Михаил Ангелов.

Сопраното Александрина Пендачанска е една от най-колоритните и интригуващи български певици. Тя е дъщеря на легендарната оперна певица – великата Валери Попова и доведена дъщеря на Маестро Михаил Ангелов. Пендачанска е също така и внучка на диригента Саша Попов, един от основателите на Софийската филхармония.

Александрина Пендачанска прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Дж.Верди едва 17- годишна. На 19 години печели конкурса „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и конкурса UNISA в Претория (Южна Африка). 

От 1989 година, когато едва 19 годишна Александрина Пендачанска дебютира в ролята на Лучия ди Ламермур в театър Билбао, до днес тя изиграва над 20 роли на сцената на най-престижните оперни театри в над 30 града по света. Тя работи активно с известния белгийски контратенор и диригент Рене Якобс, с който е участвала в редица представления.



През 2010 г. в Берлинската държавна опера Александрина изиграва главната роля в операта „Агрипина“ от Хендел с диригент Рене Якобс, а костюмите за постановката са специално подготвени от Кристиян Лакроа. През 2005 година Александрина Пендачанска e член на Европейския културен парламент. Българската певица има и 2 номинации Грами през 2006 година за „Най-добър класически албум“ и „Най-добър запис на опера“. 

Една от последните блестящи изяви на певицата е от пролетта на 2012. Тя участва в премиерата на операта „Телемах“ от Кристоф Вилибалд Глук в Театър ан дер Вийн (Виена), като спектакълът се превръща във водещо събитие в музикалния живот на австрийската столица. Пендачанска е безспорна звезда в постановката, като демонстрира вокалното си майсторство и актьорски талант.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.


Билетите за концерта са на цени от 10 до 35 лева. 


 

 

More from View Sofia

More Music