Следва

7 юни, четвъртък

Патладжани с пресни листни зеленчуци, лимон и мед

Тази разкошна рецепта от съседна Турция няма вариант да не ти се получи. Запича се леко и за кратко, продуктите ...

Food преди 11 години

Тази разкошна рецепта от съседна Турция няма вариант да не ти се получи. Запича се леко и за кратко, продуктите са сезонни, а сервирането й е винаги красиво. Присъства любимия контраст - сладко-солено, много зелено, малко сирене и лимон.

За нея ти трябват:
4 големи патладжана
пресни листни зеленчуци, ама много (спанак, рукола,крес)
зехтин
сол
свежа мента
меко сирене
мед
3 с. л. сусамово семе
1 лимон

Фурната се загрява на 200°C. Сусамовото семе се изпича в плитък съд без мазнина, готово е, когато започне да ухае.




През това време вътрешността на патладжаните, отрязани на две по дължина, се нарязва повърхностно на няколко ленти, така че да образува формата на кубчета, поръсват се с морска сол и се поливат със зехтин, толкова, колкото пожелаем. Пекат се в загрятата фурна за около 35-40 минути, т.е до получаване на лек златист цвят.

Върху готовите, още горещи патладжани се слага на няколко места от сиренето фета или друго меко, и се връщат отново във фурната за кратко, само докато не омекне още малко сиренето.

Превъзходните ароматни патладжани се сервират върху канапе от пресните листни зеленчуци и изстискания от един лимон сок. За още повече свежест, понеже е лято, няколко листа прясна места върху това вкусно ястие, ще го направят изключително. А за финал се поливат с лъжичка мед, за да подсилване на сетивата.

На всичко това му отива чаша студен Совиньон блан или друго бяло сухо вино.
 

More Food