Следва

Summer Report: Спортни градски типове

Човек, когото няма да забравим: Рей Бредбъри

Авторът на "451 градуса по Фаренхайт" почина на 91 години...

Books преди 11 години

На 91-годишна възраст в сряда почина американският писател-класик в научната фантастика Рей Бредбъри, предаде "Франс прес", позовавайки се на неговото семейство.


"Светът загуби един от най-добрите автори, раждали се някога, и един от най-скъпите за мен хора. Почивай в мир, Рей Бредбъри”, написа внукът на писателя Дани Карапетиян в социалната мрежа "Туитър”.


Рей Бредбъри е роден в Уокиган, щат Илинойс през август 1920 г. Той не получава висше образование и след 1943 г. започва да се занимава с професионална писателска работа.

Така Рей се превръща в един от най-известните писатели на съвремието.

Някои от най-популярните му произведения са "451 Градуса по Фаренхайт", "Марсиански Хроники", "Вино от Глухарчета". Писал е за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по "Моби Дик" на режисьора Джон Хюстън. Номиниран е за наградата "Оскар". Адаптирал е шейсет и пет от своите разкази за телевизинната поредица "Театърът на Рей Бредбъри". Има награда "Еми" за телевизионната си пиеса "Дървото на Вси Светии". През 2000г. Рей Бредбъри е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност.

Рей Бредбъри е носител още и на наградата "О'Хенри", награда "Бенджамин Франклин“, награда на Американската академия, премията „Гандалф“. Той е удостоен с титлата "гранд-мастер" през 1988.
 

"Няма по-опростен, но и по-задълбочен стил от този на Бредбъри. От най-обикновени думи той твори образи и настроения, които остават завинаги у неговите читатели." - казват за него от Сан Франсиско Кроникъл.

И ето една малка част от думите, които Рей остави и у нас:


♦ Винаги съм вярвала, че истинската любов е любов между два ума, макар че тялото понякога отказва да го признае. - из "Вино от глухарчета"

♦ Първото, което научаваш в този свят е, че си глупак. Последното, което научаваш в този живот е, че си останал все същия глупак. -  из "Вино от глухарчета" 

♦ Ако не можеш да си поревеш в океана, скачаш в басейна. Нямаш ли басейн, пускаш душа. Крещи, викай, хлипай колкото щеш, на никого не пречиш и никой не те чува.

♦ Има време за всяко нещо. Да. Време за събаряне и време за градене. Да. Време за мълчание и време за говорене.

♦ Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш. 

♦ Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.

♦ Не се опитвам да опиша бъдещето. Опитвам се да го предотвратя.

♦ Разбра, че всички хора са така; че всеки човек в себе си е сам.

♦ Аз не говоря за самите неща, говоря за смисъла на нещата. Седя тук и зная, че живея. 

♦ У всички нас е вродена глупостта да смятаме метафората за доказателство, потока от празни думи - за извор на основни истини, а себе си - за пророци.

 

 

More Books