Следва

Огретен от зелени аспержи, жълтъци и филиран бадем

Елегантен сладко-кисел понеделник с печени кореноплодни зеленчуци в балсамов оцет, със сос от спанак

Изключителна лятна рецепта, върху която можеш да си фантазираш на воля, включва спанак, моркови, цвекло...

Food преди 11 години

Изключителна лятна рецепта, върху която можеш да си фантазираш на воля, включва спанак, моркови, цвекло, лимон и балсамов оцет, но винаги можеш да добавиш нещо типично свое за още по-съвършен вкус. 

Трябват ти:
Моркови, около половин килограм, 
бяло и червено цвекло, около ½ килограм
2 с. л. зехтин, студено пресован
2 с. л. балсамов оцет
½ ч. л. сол
½ ч. л. черен пипер

За спаначения сос:
1 връзка пресен спанак
1 стрък пресен чесън, накълцан на ситно
2 с. л. масло
1/2 ч. ч прясно мляко
малко пармезан, ако може да не е настърган
сока от един лимон,
сол и пипер на вкус

Остъргваш хубаво цвеклото и морковите с белачка за картофи и ги измиваш добре. Подсуши ги хубаво, идеята е да няма вода по тях.

Загрей фурната на 220 градуса. Оваляй подсушените кореноплодни в сол, пипер и зехтин. Върху плоска тавичка, сложи хартия за печене или фолио и сложи зеленчуците да се запекат в нея като преди това ги напръскваш с малко от балсамовия оцет. Трябва им около 30-40 минути на страна.

Когато зеленчуците са готови, е време за спаначение сос. Задушава се спанака, докато омекне малко, за минута две. След като е задушен вече, изливаш цялата останала вода в тенджерата, като най-лесно е да използваш гевгир. Спанакът се нарязва на ситно. В средно голям тиган на средна температура задушаваш в зехтина чесъна за около минута като бъркаш постоянно. Добавяш маслото и пак разбъркваш, докато се разтопи в тигана. Добавяш после и нарязания спанак, млякото и пак разбъркваш всичко. Готово е, когато спанакът поеме добре млякото. Настъргваш и пармезана, по възможност да е от пита, слагаш сол и пипер на вкус. Всичко това, още горещо слагаш в блендера, като тук целта не е да се получи пюре, по скоро да се омешат хубаво вкусовете. За лекота на ястието се изстисква един лимон върху т.нар сос, който ползваш за подложка на зеленчуците.

Всъщност рецептата е по-лесна, отколкото звучи, става бързо, за не повече от час и после цялата къща ухае страшно приятно! 
 

More Food