Следва

Миналото: Холивудски двойки, които бихме събрали отново

Царицата на пърформансите Марина Абрамович в нов документален филм

За Марина Абрамович се знае основно, че е един от най-шантавите творци на съвремието. Югославянката не спира...

Movies & TV преди 11 години

За Марина Абрамович се знае основно, че е един от най-шантавите творци на съвремието. Югославянката не спира да изумява с пърформънси, в които показаното е на ръба на възможното за приемане от съзнанието на зрителя.

Документалният филм "Марина Абрамович. В присъствието на художника" няма да остави равнодушен дори този, който абсолютно не е запознат с творбите и изкуството й. Сюжетът на филма е подготовката на 63-годишната Марина за може би най-важната авторска изложба в живота й - тази в нюйоркския МОМА, съпроводена и от специалeн по повода пърформънс The Artist is Present.
Идеята на "Художникът е тук" най-общо се свежда до това случайни желаещи в течение на 30 минути да седят срещу авторката, гледайки я в очите. Реакциите на хората са най-разнообразни, едни се смеят, други плачат с глас, трети хапят косите си, четвърти се опитват да провокират, събличайки се насреща й или хилейки се ехидно.

Но подготовката за самата изложба в прочутия музей е фактически онова, което лежи в основата на изключително въздействащия филм, перфектен портрет на значимия артист, каквато е Марина Абрамович. Във филма има споделени лични моменти, признания, важни периоди от биографията й, кадри от първите й постановки.

Общо взето, при автор като този няма граници. Тя татуира на живо пред публика корема си с пентаграм, но така, че кръвта да блика по-силно. Бившият е мъж Улай я вижда точно на такова представление и се влюбва в нея, опитвайки се всякак да заличи раните й, а по-късно й нанася още по-големи в съвместни пърформанси.



В един от тях се удрят без пощада един друг, в друг /може би най-известния/ в течение на няколко часа дишат уста в уста, като съединяват устите си със специален агрегат, докато кислородът не свърши и не паднат в несвяст на земята.

А любовната история на двамата завършва с тримесечно пътешествие един към друг, тръгвайки от двата края на Великата китайска стена.


Почти гениално / или може би съвсем, за онези, които имат нагласата за него/ изкуство, всеки документ за което е  добре да се види.

Усилието да се издири и гледа филма си струва напълно.
 

More Movies & TV