Следва

Плейлист Лято 2012: Джордж Майкъл - Freedom!

Звезди в косите, кино в очите. Инициативата "Лятно кино с БНТ 1”

Хей, момичета и момчета! Помните ли жестокото преживяване да се гледа филм под звездите...

Culture преди 11 години

Помните ли уникалното преживяване да се гледа филм под звездите?!
Ако не, питайте родителите, бабите, дядовците си! Смятате, че това е отживелица от миналия век? Бръкнете деликатно в спомените им! Считате, че това отново не би могло да се случи? Накарайте ги да ви разкажат и им пригответе носна кърпичка - това със сигурност ще ги просълзи!

Усещането да изгледате някоя кинолента, прегърнати с гаджето на последния ред, е невероятно. Да се гушкате на фона на "свиркането" на щурци, светулките и луната.

Звучи идеалистично, както е в спомените, но подобно романтично преживяване съвсем реално ще се случи това лято от края на месец юли в 21 града в България. Тази свежа инициатива е на БНТ. Гражданският проект си поставя за цел да предизвика емоционалната памет на хората, да провокира модерните и младите, които да открият сами за себе си причината да отидат на кино или автокино. Националната телевизия иска да измести фокуса на вниманието ни върху добре забравен вариант за ходене на кино. Както и да подскаже, че това е атрактивен начин за забавление, оказващ влияние върху културния живот на всяко населено място през лятото.

Екипът на телевизията-майка отпрашва с брандиран бус по предварително начертан, но не окончателен маршрут, на 25-и юли към Кюстендил. Програмата предвижда поне по една (засега!) прожекция на вечер с начален час около 21.00 ч. БНТ ще подсигури 100-тина седящи места на терени, подходящи за кино-излъчвания. В градовете, в които има летни кина, броят им ще се увеличи. За прожекциите националната телевизия ще осигури екран, необходимата техника и озвучаване. Репортерски екип на „По света и у нас” ежедневно ще следи отблизо всичко случващо се и ще прави репортажи за новинарските емисии и сутрешния блок „Денят започва с култура”. На mynews@bnt можете да изпращане своите снимки и предложения от Вашият град и да се надявате пътуващото кино да Ви включи в обиколката си!





На снимките може да видите как екипът на БНТ 1 вече започна да променя едно забравено лятно кино в двора на Софийската духовна семинария

ViewSofia опита да разбере какво ще правят огладнелите, ожаднелите и пушачите, но до този момент не е получил отговор. Както и не знаем дали ще има ограничения във възрастта на посетителите, ще има ли гардероб и охрана на летните мероприятия. Гадаем какво ще се случи, ако завали, дали дъждобрани и чадъри ще биват раздавани на място? Онова, което може да се каже със сигурност е, че след града на черешите БНТ продължава с летните си кино-сеанси в тези градове:

26.07 - Благоевград, 27.07 - Пазарджик, 29.07 - Пловдив, 30.07 - Кърджали, 31.07 - Карлово, 1.08 - Сливен, 2.08 - Жеравна, 3.08 - Бургас, 4.08 - Поморие, 6.08 - Варна, 7.08 - Балчик, 8.08 - Добрич, 9.08 - Нови пазар, 10.08 - Разград, 11.08 - Велико Търново, 12.08 - Горна Оряховица, 13.08 - Елена, 14.08 - Ловеч, 15 и 16.08 - София
.

Ако сте наблизо - подредете програмата си! Ако вашето населено място липсва от списъка - бързо пишете на посоченият имейл адрес!

Националната ТВ е подготвила избрани и подходящи за сезона български филми, сред които „Кецове”(реж. Валери Йорданов), „Лора от сутрин до вечер” (реж. Димитър Коцев-Шошо) и др. На белия екран ще можете да видите любимите актьори Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Деян Славчев - Део, Александър Морфов, Христо Шопов, Руси Чанев... На закриването на първия сезон на кино под звездите ще видите българския дебют на Летисия Каста във филма на Камен Калев "Островът". Сред чуждите филми ще блеснат имената на Катрин Деньов, Скарлет Йохансон, Пенелопе Круз, Хелън Хънт, Хавиер Бардем, Ричард Драйфус и Уди Алън (като режисьор).

Студена лимонада в стъклени бутилки може и да не се предлага, но абсолютният кеф от това преживяване ще носи спомените за това какво беше преди и идеята, която сама по себе си е чудно романтична - филм в лятна нощ, точно под звездите. Всички да приготвят по една връхна дреха за всеки случай, спрей против комари и някого, хванат за ръка.
 

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?