Следва

„Лято на Лилязее“

В света на голямото изкуство и големите пари

Ексклузивен репортаж от изложението Art Basel... 
Базел е малък и спокоен град в Швейцария, чиято атмосфера драстично се променя по време на две атрактивни...

Events преди 11 години


Базел е малък и спокоен град в Швейцария, чиято атмосфера драстично се променя по време на две атрактивни събития, които всяка година успяват да привлекат на едно място някои от най-богатите хора в света.

В разгара на пролетта там се провежда шоуто Baselworld, което представя последните иновации в часовникарството, бижутерията и работата със скъпоценни камъни.

Малко преди началото на лятото идва ред на едно друго изложение – Art Basel, което привлича най-големите колекционери и почитатели на съвременното изкуство.



ВИП гишетата наArt Basel работят с пълна сила 

43-то издание на Art Basel отвори официално врати от 14 до 17 юни, но всъщност най-интересните неща се случват два дни преди изложението да стане достъпно за широката публика. Това е времето, в което се правят най-големите сделки, а входът е достъпен само за ВИП персони и акредитирани журналисти. Art Basel има славата най-голямото изложение от подобен род и с всяко изминало издание от дългогодишната си история го потвърждава. Тук идват най-големите колекционери, участват най-влиятелните галерии. Art Basel е сред малкото места, които могат да осигурят подходяща среда за много скъпи произведения на изкуството, сред които този път беше една картина на Марк Ротко без заглавие от 1954 г., която се продаваше за 78 млн. долара.



Попадайки в предварителните два дни от Art Basel обикновеният човек се изненадва, дори шокира от случващото се. Пазарът на съвременно изкуство е необятен, а мащабите нямат нищо общо с българската действителност. Може би това обяснява защо досега в 43 годишната история на изложението никога не е участвала българска галерия. Запознати коментират, че това няма да се промени скоро. За щастие на Art Basel имаше български артисти – Недко Солаков и Стефан Николаев, но те бяха представлявани от чуждестранни галерии.



Колекционерите са особена порода хора. Те имат финансовите възможности, обичат изкуството, но гледат на него и като на дългосрочна инвестиция. Много често колекционерите не правят сами своя избор, а се движат в компанията на консултанти. Ние имахме щастието да наблюдаваме сцени, които могат да се видят предимно на кино - обсъждането и оглеждането на произведения, които са набелязани с цел покупка. Виждаш как произведението се сваля внимателно от стената от специално наети за целта хора с бели ръкавици. По време на огледа не се пропуска нито една подробност. Понякога коментарите върху един надпис на гърба на картината могат да отнемат доста време. И тази година продължи да бъде голям броят на колекционерите от САЩ и Европа, които посетиха Art Basel. Прави впечатление, че интересът от Азия стават все по-голям, а една от галериите се похвали с много добри сделки с турски колекционери.


Сериозно обсъждане преди сделката

Докато тече Art Basel градът диша, пулсира и живее с изкуството. Като част от изложението се провеждат десетки събития – има специална зала, където се показват работи и инсталации с огромни размери (Art Unlimited), изкуството излиза на улицата (Art Parcours), прожектират се филми, правят се дискусии. Паралелно с това текат още няколко изложения (Design Miami/Basel, Scoop Basel, Volta Show), в местните музеи и фондации се организират изложби с цел да бъде привлечена публиката, която пристига в Базел. Така посетителите на Art Basel имаха възможност да разгледат изложба на един от най-известните и скъпо продавани съвременни художници – Джеф Кунс. Той се срещна със своите почитатели на открито в градината на фондация Beyeler на фона на малко езеро, в което по средата беше поставена една от скулптурите на Кунс.


Една от работите на Джеф Кунс, изложена в градината на фондация Beyeler

Art Basel е не само място за срещи с голямото изкуство, но и възможност да видиш известни личности и интересни хора като цяло. За изложението тази година дойдоха Памела Андерсън, Мейси Грей, Уилям Дефо и др. С приятели се шегувахме, че толкова богати хора на едно място никога не сме виждали. Диамантените бижута бяха нещо често срещано в предварителните дни от събитието. Красивите чанти на Dior, Celine и Proenza Schouler също бяха разходени из експонатите. Две от най-силните тенденции в стилово отношение по време на изложението бяха сакото и biker boots, които се съчетават перфектно както с ефирни рокли, така и с чифт дънки.


Текстова картина на мистериозното дуо Клер Фонтен, която представлява откъс от неудобния разговор между Ричард Принс и дизайнерът Марк Джейкъбс, публикуван в Harper’s Bazaar по повод приноса на Принс през 2008 г. за рекламната кампания на Louis Vuitton. Чрез подобни работи Клер Фонтен се отнасят критично към “съучастничеството” между мода и изкуство. Според тях публиката и на двете е еднаква – фетишистка и доминирана от пазара.

Говорейки за тенденции като цяло, е трудно те да бъдат откроени по време на толкова комерсиално събитие, където основно се селектират неща с цел продажба, но все пак тенденции има. Съвсем закономерно във времена на криза колекционерите се обръщат по-силно към миналото и търсят неща от началото на 20 век, които все по-трудно се намират на пазара и, чийто цени са изключително високи. Тази година на Art Basel се наблюдаваше и завръщане към изкуството на 80-те години.


Топ модели през обектива на Хърб Риц. Фотографията е от 1989 г., а цената й е 25 000 долара.

Другата силна тенденция, която със сигурност има връзка с предходната, са работите, които са препратки към по-стари произведения. Например, тази година беше пресъздаден известният пърформанс от края на 70-те г. на Марина Абрамович Imponderabillia. Шокиращият пърформанс, по време на който двама чисто голи мъж и жена стоят на входа на галерията Sean Kelly и откриват само малко пространство за преминаване между телата си, беше пресъздаден и преди две години специално за ретроспективата на Абрамович в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.


Хората, преминали между голите тела, определят усещането като “емоционално” и “интимно”

Вярата на артистите от движението “Флуксус” от 60-те години в интеграцията на всички форми на изкуството във всекидневния живот намира израз в още една нашумяла тенденция. Все по-популярни стават инсталациите, направени с евтини продукти и суровини, които в един момент трябва да се подменят от колекционера. Така той не просто купува изкуство, но след това и сам участва в създаването му. Една от най-чаровните работи от този тип, показана по време на Art Basel, беше инсталацията на Дарън Бадър, която струваше 25 000 долара. Върху дървени трупи той беше подредил свежи зеленчуци. Новият притежател на работата има възможност по свое усмотрение и според локалното производство да подмени зеленчуците, когато това стане необходимо.



За тенденциите, мащабите, човешкото въображение, за хората, партитата, за всичко, което се случва в Базел по време на Art Basel може да се пише още много. Когато са замесени известни хора и толкова много пари, суетата поражда слухове и догадки, които в повечето случаи се оказват верни, но като че ли идеята за света на съвременното изкуство е много по-дълбока и смислена. И за финал ще ви дадем един пример. Докато течеше Art Basel стана ясно, че колекционерът Едуард Карминяк, който в предварителните дни на изложението беше направил голяма откупка, реши през 2014 г. да създаде парк, достъпен за широката публика, където да покаже своята колекция от скулптури. Карминяк притежава остров на южния бряг на Франция, който се намира на 35 мили от Сен Тропе. На острова в момента растат 100-годишни маслинови дървета, а скоро там ще се помещава и част от колекцията на Карминяк. Той е запален колекционер от 20 години, като сред притежанията му са работи на Жан-Мишел Баския, Герхард Рихтер, Анди Уорхол и др.



Ако след всичко, което ви разказахме, се чудите къде е мястото на обикновения човек в цялата история, на човека, които обича да гледа съвременно изкуство, но няма възможност да го колекционера, ще цитираме думите на директора на Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис – Джефри Дейтч, който по време на една от дискусиите заяви: “С интереса си младите хора издигат съвременното изкуството на друго, по-високо ниво. За тях съвременното изкуство е като музиката, която звучи в плейърите им, то е нещо естествено, неизменна част от живота им.”



В момента в Европа се провеждат още няколко важни изложения за съвременно изкуство. Ако имате път натам, не пропускайте:

La Triennale – до 26 август в Париж, Франция
Documenta – до 16 септември в Касел, Германия; следващото издание е след 5 години
Manifesta – до 30 септември в Генк, Белгия

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?