Следва

Награда #3 Цял бански - Ikat Chic на Триумф

Терин от патладжани и червени чушки

Терин, или гювеч, както е известно по нашите географски ширини, е съд за приготвяне на чудесни ястия, като това с...

Food преди 11 години

Терин, или гювеч, както е известен по нашите географски ширини, е съд за приготвяне на чудесни ястия, като това с патладжани и моцарела, което ви предлагаме днес.

Но имайте предвид, че за да сготвите това изключително вкусно ястие, ще ви трябват грил, търпение и любов. 

И понеже утре е петък и планове много, можете да си подготвите зеленчуците още от сега, а самия терин - в петък или събота за вечеря.

Забележка: Използвайте висококачествена, мека и свежа моцарела (тази, която ще намерите пакетирана във вода и на охладено място в магазина).

за терина

3 големи червени сладки чушки (около 700г)
2 големи твърди патладжана (около 1кг)
2 с.л. гроздово или фъстъчено олио
1 ½ ч.ч. с магданозови листа
¾ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
230г прясна моцарела, нарязана на около 14 парчета

за пресния доматен сос

3 обелени и ситно нарязани скилидки чесън
2-3 узрели домати (500г), всеки се нарязва на 6-8 парчета
¼ ч.ч. зехтин
2 с.л. винен оцет
½ ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
¼ ч.л. табаско сос

Изпечете чушките на котлона или грил тиган за 15 мин. като обръщате от време на време докато не почернеят. Сложете ги в найлонова торбичка и завържете. Оставете чушките на собствена пара в продължение на 10 мин. След това ги обелете и ги изчистете от семки.

Нарежете патладжаните на средно дебели резени и ги наредете върху съд с голяма плоска повърхност. Топнете и двете страни на резените в гроздовото или фъстъченото олио и поръсете със сол. Сгответе патладжаните на грил покрити с капак за около 4 мин. за всяка страна на патладжаните, докато не придобият приятен кафяв цвят и не омекнат. Ако грилът ви няма капак, може да го замените с алуминиево фолио.

Докато патладжаните се пекат, бланширайте магданоза във вряща вода за 5-10 сек. След това охладете в студена вода и отцедете. 

Покрийте повърхността на терина (гювеча) с найлоново фолио. Аранжирайте един слой от патладжани в дъното на съда и покрийте с 1/3 от червените чушки, магданоз и моцарела. Повторете, започвайки и завършвайки със слой от патладжани докато не употребите всички продукти. Захлупете с найлоново фолио, което трябва стегнете в краищата на съда за компактност на сместа. Сложете съда в хладилника.

Бихте могли да приготвите терина предварително и да го съхранявате в хладилника до момента на сервиране.

Сложете чесъна и доматите в блендер докато получите гладка смес. Добавете останалите продукти за соса и миксирайте добре.

При сервиране на ястието сосът се залива в чинията и отгоре се подрежда порция от терина.
 

More from View Sofia

More Food