Следва

Editors' choice: Summer SALE - Антония

Олимпиада по шев и кройка

Стела Маккартни, Джорджо Армани, Ралф Лорън, Прада, Eрмес и Салваторе Ферагамо са имена, които всеки свърза с модните подиуми на Париж, Милано и Ню Йорк...

All fashion преди 11 години

Стела Маккартни, Джорджо Армани, Ралф Лорън, Прада, Eрмес и Салваторе Ферагамо са имена, които всеки свърза с модните подиуми на Париж, Милано и Ню Йорк. Това лято обаче нещата няма да стоят точно така и тези дизайнери титани и техните марки ще се състезават на една различна арена - олимпийската в Източен Лондон.

"Тези Олимпийски игри, ще са най-модните правени някога.", каза Джорджо Армани, който сътвори изцяло дизайна на спортните и официалните облеклa за спортистите на италианския олимпийски отбор. И той не преувеличава, защото на тези Олимпийски игри най-големите имена в модата сложиха имената си върху гардероба и екипите на националните отбори не на една или две страни.

Струва ни се, че на церемонията по откриването в петък, когато хиляди спортисти ще се съберат около олимпийския стадион, те няма просто да ходят, а ще дефилират по-скоро като по червен килим, отколкото като на традиционно спортно събитие.

Стела Маккартни за Великобритания



Разбира се, всичко това е "по вина" на Великобритания. Държавата-домакин изстреля първия куршум още преди една година, когато обяви, че Стела Маккартни е избрана да стане първият моден дизайнер, който да създаде целия набор от екипи за различните състезатели на Великобритания на летните олимпийски игри през 2012 в Лондон.

Това не се оказа предизвикателство за Маккартни, защото тя познава добре дизайна на спортно облекло, имайки предвид осемте години, които се изявява като дизайнер на една от основните линии на "Адидас", но се оказа предизвикателство за много от останалите държави, които започнаха да търсят големите модни марки за представянето на олимпийските си състезатели.

Стела Макартни представи своята "колекция" за британския олимпийски отбор на специално събитие в Tower of London, провело се на 22 март с участието на едни от най-големите имена на спорта в страната. Тя показа моделите си, сред които дори най-елегантните и изпипани изглеждаха практични с малките спортни елементи в тях.

Ралф Лорън за САЩ



Междувременно американският отбор представи гордо своя официален дизайнер, а именно Ралф Лорън. Но малко след като той показа тоалетите, с които американските състезатели ще дефилират в Лондон, избухна огромен скандал около тях. Оказа се, че са произведени в Китай, което никак не се понрави на сенаторите и конгресмените в страната. Част от тях дори заявиха, че ако трябва олимпийците ще отидат в Лондон по потници, но поне да са дрехи, изработени в Щатите.

Въпреки всичко, договорът на Лорън нямаше как да бъде прекратен, а след критиките, които си навлече от страна на Конгреса, модната къща Ralph Lauren обеща за Зимните олимпийски игри през 2014 година да облече американските състезатели в костюми US производство.

Иначе Олимпийската колекция на дизайнера е в цветовете на националния флаг - бяло, синьо и червено и дори се предлага онлайн в RalphLauren.com. От световноизвестната модна марка са подготвили на американските олимпийци официални униформи за откриването, спортни екипи за самите съзтезания, както и различни аксесоари. Вдъхновение при създаването на облеклата дизайнерите черпят от униформите и екипите на Олимпийските игри, проведени през далечната 1948 г. отново в Лондон.

Джорджо Армани за Италия



Италианският олимпийски комитет от своя страна пък се довери за тоалетите на спортистите си на Джорджо Армани. Колекцията, която дизайнерът наскоро представи включва 50 спортни екипа, съчетаващи бяло и синьо.

За разлика от Лорън и Макартни, Армани не залага на цветовете на знамето на родината си - зелено, червено и бяло, и вместо това се придържа към традиционните цветове на екипите на италианските състезатели. Колекцията е създадена от спортната марка на Армани "Emporio Armani EA7"

Оказа се обаче, че дизайнерът не само създава облеклата на спортистите, но той дори е спонсор на олимпийците на Италия. Освен него, обаче още един световен гигант е проявил щедростта си към Ботуша. Модна къща "Прада" стана спонсор на италианските национали по ветроходство. Всъщност компанията вече има опит в рекламата чрез спорта и дори присъстваше на последните четири издания на ветроходната регата "Купата на Америка". Така марката стана и неразделна част от най-големите регати в света.

Hermes за Франция



Макар и днес Hermes да са познати на широката публика с това, че правят свръхлуксозните чанти Birkin, “бащата” на марката Тиери Ермес е бил майстор на седлата и аксесоарите за езда. Може би именно това е и причината луксозната марка да облече френския отбор по конен спорт за летните Олимпийски игри.

Модната къща е приготвила за спортистите тъмносин блейзър с червени ревери, направен от лека и гъвкава материя, която ще позволява и по-удобното движение на жокеите.

Salvatore Ferragamo за Сан Марино


 

Спортистите от малкaтa Република Сан Марино също могат да държат високо вдигнати главите си, облечени отгоре до долу от модна къща Salvatore Ferragamo.

Италианската марка съчетава в облеклата на олимпийски атлети две от най-важните неща - изтънченост в изработката и функционалност. Гледайки скиците сме сигурни, че четиримата атлети, които ще защитават честта на малката държава, ще бъдат сред най-добре облечените на тази олимпиада.

Ермано Шервино за Република Азербайджан



Тазгодишният домакин на "Евровизия", Република Азербайджан също е подготвила атрактивно облекло за спортистите си. В техните тоалети отново има пръст италианската "тежка" артилерия в лицето на Ермано Шервино. Азербайджанските олимпийци ще бъдат облечени в нюансите на знамето на държавата, което за тяхно щастие и сигурно и за това на дизайнера, тази година то напълно съответсва цветово с модните тенденции.

Седела Марли за Ямайка



Чрез първородната си дъщеря Седела Марли, легендата на реге музиката Боб Марли също ще вдъхновява лекоатлетите на Ямайка на предстоящите Олимпийски игри. Дизайнерката се погрижи за олимпийската екипировка на най-бързият човек в света Юсейн Болт и всички негови колеги, а от спортната марка PUMA застанаха зад нея с марката си.

Rodd & Gunn за Нова Зеландия



Смесени чувства предизвикаха тоалетите на новозеландските атлети след като бяха представени също съвсем наскоро. Облеклата с етикет Rodd & Gunn са направени с видима почит към игрите в Лондон през 1948 г. - ретро черни блейзъри с бял шев за мъжете и А-образни рокли, за жените.

Притесненията идват главно от това, че пътуването във времето ще бъде разбрано погрешно и на някои дори може да се стори много демоде.

Bosco за Испания и Русия



Но може би най-нехаресваните от модните критици официални тоалети, които са представени досега са тези на Испания. Странна кръстоска между тоалет на фламенко танцьор и работник в "Макдоналдс". Грозният дизайн е по вина на Bosco. Това е една руска компания за спортни облекла, която също по подобен "етнически белег" е направила и облеклата, носени и от руската делегация.

Модна къща "Агресия" за България


 
Костюмите на българските олимпийци също бяха представени преди дни. Нашите спортисти ще бъдат облечени в бяло-синята гама и ще носят каскети в същата разцветка. Мъжките и женските облекла са в британски стил, а освен каскет, към тях са добавени и други аксесоари - ключодържател и дъждобран. Облеклата на родните спортисти са изработени от модна къща “Агресия”.


В крайна сметка обаче това, към което спортистите се целят на Олимпийските игри, не е това да са най-модерни и стилни, а това да донесат възможно най-много медали на родината си. Разбира се, няма как да oспорим това, че дрехите на Стела Маккартни, Ралф Лорън и Джорджо Армани наистина ще изглеждат най-добре на победоносната стълбичка, но пък всеки знае, че затова трябва и спортистите, които ги носят да са положили много тренировки и усилия и да им се усмихне малко късмет.
 

More All fashion