Следва

След развод - нова колекция. Кейти Холмс дебютира като дизайнер на Седмицата на модата в Ню Йорк

Има ли живот след моделството?

Каролина Куркова, Анжела Линдвал и Коко Роша кроят планове за бъдещето си...

All fashion преди 11 години

  Високо над Ню Йорк, на тераса на 21-вия етаж на хотел Cooper Square немска телевизия снима как Каролина Куркова учи 10 амбициозни бъдещи модели как да се разхождат по подиума. „Буквално изглежда все едно ходим по небостъргачи!”, казва ентусиазирано на английски 27-годишна чехкиня, а думите й по-късно ще бъдат преведени на немски. Момичетата, подбрани чрез мащабен кастинг, ако не друго, то поне се правят, че разбират какво става.

Борейки се с вятъра и езиковите бариери, Каролина Куркова демонстрира 3 вида походки: висша мода, котюр и „шоу”, което на практика означава, че се преструва, че носи огромни крила от Victoria’s Secret – техника, в която Куркова е вече експерт. В следващия момент, за радост на немските продуценти, токчето й се заклещва между лайстните на пода. Нейните опити да се измъкне са моментът, който, заедно с много пъти, в които е избухвала в сълзи, когато трябва да елиминира някое от момичетата в шоуто, ще се повтаря многократно в драматичните европейски трейлъри на реалитито.

Шоуто, наречено Перфектният модел (Das Perfekte Model), е първата крачка на Куркова към изграждането на кариера, в която един модел остава под светлините на прожекторите, дори и след приключването на кариерата си като такъв.

Голям успех в тази област през последното десетилетие постигнаха Хайди Клум и Тайра Банкс. И не е изненада, че Куркова и продуцентите искат Перфектният модел да бъде по-умерена версия на шоуто на Хайди Клум. Следващият топ модел на Германия (Germany’s Next Topmodel), което от своя страна произтича от популярното и успешно реалити на Тайра Банкс.


Хайди Клум и Тайра Банкс



С какво ли би могъл да се занимава един модел, когато остане в сянка? Може да се ориентира към актьорството (Мила Йовович, Амбър Валета, Чарлийз Терон, Камерън Диас, Тайра Банкс), да се занимава с музика (Карън Елсън, Ирина Лазареану, отново Тайра), да стане фотограф (Хелена Кристенсен, отново Тайра), да пусне серия козметични продукти (Миранда Кер), да пусне линия с дрехи за йора (Кристи Търлингтън), да пусне своя модна линия (Кейт Мос, Ерин Уосън), да пусне своя колекция бижута (тук има много за изброяване), да вземе бакалавърска степен по сравнителна религия и източни философии (отново Търлингтън), да се занимава с благотворителност (тук дори не знаем от къде да започнем), да се кандидатира за естонския парламент (Кармен Кас), да се омъжи за богаташ (Стефани Сиймор, Кристи Бринкли) или да стане първата дама на Франция (Карла Бруни).

При танците, друга сфера, която безмилостно в даден момент изхвърля талантите си на улицата, съществува фондация за „преход в кариерата”, създадена от Newhouse Family. В модната индустрия обаче няма подобно нещо. „Трябва да си глупава, за да си мислиш, че кариерата ти няма определен срок на годност”, казва 56-годишната Иман, която в момента управлява козметична компания за $25 млн. „Знаех, че трябва да се превърна в бранд. И този бранд бях аз.”


Но уловката при Куркова и два други модела, които мислят усилено за бъдещето си – Анжела Линдвал и Коко Роша – е това как да изградят популистка марка без да разрушат все още активната си кариера на модели.
 


Най-младата от трите е 23-годишната Коко Роша, която дори получи признание в песен на Кание Уест; Тайра Банкс я нарича „кралицата на позирането”. Роша си мислела, че „моделството ще бъде нещо като лятна работа и след това ще си отида вкъщи”, казва тя. „Но след това отидох в Азия. После работих със Стивън (Мейзъл).” Сега тя дори е приятелка с момичета като 19-годишната Карли Клос, може би най-известното лице от нейното поколение, с която се шегуват, че тези на възрастта на Роша са се задържали под светлините на прожекторите твърде дълго. Все пак Коко Роша твърди, че е открила свещения граал, който да й осигури дълъг живот като модел: социалните медии. „Веднъж щом започна да се шуми около мен си помислих, че оттук нататък няма да ходя никъде и оставам тук.”





Тази тактика определено проработи при 38-годишната Хайди Клум, която започна кариерата си през 1992 г. – прекалено късно, за да се превърне в супермодел, и с прекалено изваяно тяло, за да бъде отхвърлена от модния свят. Дрехите „просто лепваха идеално на фигурата ми”, казва Клум. Тя се снимаше за каталози, докато не напусна Victoria’s Secret. След това журналист и помогна да се появи на корицата на Sports Illustrated, което доведе до участие в шоуто на Джей Лено, с което доказа, че може да гради кариера в телевизията, което от своя страна доведе до Project Runaway и се превърна в много по-влиятелна личност в модната индустрия отколкото някога е била като модел.


Схемата е проработила и при 46-годишната Синди Крауфорд. Въпреки съветите на агента си да не действа по този начин, тя приема неплатена работа като първия водещ на шоуто на MTV House of Style, с което си спечелва много нови фенове от мъжки пол, което пък води до голяма капмпания за Pepsi. „Определено направих избора да стана известна в цяла Америка”, казва тя. „Почувствах, че това беше моят бранд.”




В началото на всяка година 33-годишната Анжела Линдвал си съставя календар с целите, които иска да осъществява всеки месец. Все още пази този за 2011 и „вярвате или не, миналата година сложих „брандинг инициатива”, като изобщо не бях сигурна с какво ще е свързана, написах и „телевизия”, като отново не знаех какво точно ще бъде.” За брандинг инициативата си тя стартира партньорство с Джон Харди за създаване на колекция еко бижута от рециклирано сребро. Телевизията пък се оказва неочакваната възможност. В момента Анжела е водещ на Project Runaway All Stars, което е доста добър ход от нейна страна.

Пробвала се е и като актриса, но досега е получавала само малки роли. И все още има нужда да работи, защото не е като Наталия Водянова или Стефани Сиймор, както сама отбелязва. „Те се омъжиха за много богати мъже. Няма от какво да се притесняват.”

 

More from View Sofia

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.