Следва

Стрийт стайл вдъхновения... с плисе

Да си припомним: Да бъдеш шик – за истинското значение на думата

 Какво означава думата шик, с която често е описвана самата Карин Ройтфелд, бившата главна редакторка на френския Vogue...

Fashion преди 9 години

Какво означава думата шик, с която често е описвана самата Карин Ройтфелд, бивш главeн редактор на френския Vogue? Шик е, когато нещо е стилно, когато е готино, когато е красиво, когато нещо е страхотно отвъд границите на обяснимото.

Шик е показател за избор най-вече в света на модата, макар да е дума, използвана във всички сфери - от филмовите продукции до порно списанията.

Все пак модата е областта, в която думата се радва на най-широка употреба.


Питър Копинг

„Думата може да се отнася за почти всичко в момента и се използва доста свободно наляво-надясно”, недоволства Питър Копинг, творчески директор на Nina Ricci.


Марко Занини

На същото мнение е и италианецът Марко Занини, творчески директор на Rochas. „Вече толкова се прекалява с употребата й, че, по мое мнение, думата е изгубила значението си”, казва той и наистина го мисли, след като преди няколко сезона посвети цяла колекция на изследването на истинското й значение. Когато потърсил „шик” в Google, той осъзнал, че „на практика, в Интернет думата изобщо няма никакво значение и вероятно ще останеш изумен от безвкусиците, които може да се видят като резултати.”

Редакциите на модни издания също имат подобни наблюдения. „Преди две години”, казва Хедър Вагнер от списание Elle (на снимката долу ), „дори имахме среща специално по тази тема. Думата беше на всяка втора страница. Тогава списанието се издаваше от Керъл Смит, тя беше тази, която го забеляза и каза, че трябва да се наложи мораториум върху думата шик.” Все още не е ясно дали ще има и какви ще са последиците от прекомерната употреба на думата. „Да не би вече да се превръща в старомодна?”, зачуди се Емили Вайс, когато бе попитана дали няма по-дорба дума, която да може да се използва вместо шик.


 

Според Карин Ройтфелд „шик е красива дума и е една от най-сложните за обяснение, тъй като смятам, че човек се ражда шик.” Но ако думата няма рождена дата, конкретен произход, нито пък ограничения в употребата, какъв смисъл носи тя тогава?

„Да си шик е начин на съществуване, защото няма точно определена дреха или предмет, които да са шик, това зависи единствено от личността; зависи изцяло от теб”, казва Занини. „Не мисля, че се отнася само до външния вид или това как някой се облича, тук става въпрос за начин на живот”, добавя Копинг.

„Все се сещам за жени като Полин дьо Ротшилд, която се е обличала изключително изтънчено, но е била известна и с красиво наредените маси по време на вечерите, които е организирала; апартаментът й е бил красив; за такъв човек ми се иска да използвам думата шик. Когато трябва да благодарят на някого, тези хора ще пратят собственоръчно написана бележка, няма просто да измърморят няколко думички.”


Полин дьо Ротшилд

„Можеш да си шик дори когато си гол”, казва през смях Карин Ройтфелд. „Аз лично се радвам, когато хората слагат името ми редом с тази дума и дори да е в словосъчетания като порно шик, все пак там я има думичката шик!”

В крайна сметка, думата шик няма да си отиде. Все пак е оцеляла и се е утвърждавала прекалено дълго време, за да бъде заменена така лесно. А какво означава „да бъдеш шик” може би зависи от това какво означава „да бъдеш”.

Оригинална дата на публикуване: 03 август 2012 година.

More Fashion