Следва

Чуден цял бански цвят зелена ябълка Ralph Lauren

Миуча Прада в интервю за бъдещето на италианската модна индустрия

 В интервюто Прада изразява опасенията си, че италианската модна индустрия запада...

All fashion преди 11 години

За никого не е тайна, че внучката на Марио Прада не обича да присъства в медиите. В едно от редките си интервюта за италианския вестник La Repubblica става ясно и защо легендарната дизайнерка избягва подобни публични изяви и не е толкова словоохотлива като Карл Лагерфелд например.

В интервюто Прада изразява опасенията си, че италианската модна индустрия запада. Италия е държавата с най-много луксозни семейни модни къщи: Prada, Gucci, Missoni и Fendi са само малка част от марките, при които все още се слуша гласът на член от фамилията на техния създател. Но все повече и повече италиански модни къщи търсят някой да ги купи (Valentino се продадоха на катарското кралско семейство за повече от $850 млн.) или пък обмислят варианти за разширение чрез публично предлагане на акции. Това кара Миуча Прада да се притеснява, че модната индустрия в Италия остава недооценена.

„Ако марките ни излязат извън собствените си граници, заслугите, блясъкът, славата и вземането на решения остават в ръцете на други хора, а ние ще сме изоставени и абсолютно подценени”, казва тя. Прада не обвинява самите дизайнери; дори самата тя представи Miu Miu в Париж, заради „очарованието на града”.

Според нея истинските виновници са италианските медии. Журналистите наричат модната индустрия на страната си „несериозна”, вместо да признаят нейния принос. Те я окачествяват като част от причините на Италия да се гледа като на място с „по-малко ресурси, по-слабо развити култура и идеи и с по-малко финансови средства, което карало модата да бяга навън в търсене на по-добри възможности.”

Фактът, че журналистите не винаги са обективни и представят нещата по свой начин пред широката аудитория, е неоспорим. Ако италианските медии наистина представят модата като повърхностна и маловажна индустрия, то опасенията на Миуча Прада, че италианските модни лейбъли може да бъдат принизени до обикновени шивашки фабрики, далеч не са пресилени. И надали това е единственият случай, в който медиите са обвинявани, че принизяват значението на модната индустрия.

Можем само да се надяваме, че начинът, по който италианските медии отразяват модата, няма да продължи да бъде толкова краен и ще дава възможност на широката аудитория сама да определи какво е значението на индустрията за страната. Все пак никоя от нас не би искала да каже „сбогом” на някои от любимите си марки.

Гледай рекламното видео на новата есенна кампания на Prada тук>>  

More All fashion